Val Valcu publica in Puterea articolul "Cine este mai democrat, Basescu sau Iliescu", pe care il puteti citi in continuare.
Ion Iliescu il acuza de dictatura pe seful statului. Angajarea raspunderii si inversunarea cu care Basescu o apara pe Roberta sunt considerate "expresii ale deciziei majoritatii guvernamentale de a actiona in forta si de a limita tot mai mult mijloacele de actiune ale opozitiei parlamentare. Este o reactie antidemocratica care impinge tara catre un regim autoritar".
Acum un an, la Timisoara, au iesit oameni in strada ca sa demonstreze ca Iliescu e un lider semicomunist, iar Basescu e democratul care a condamnat comunismul. Aceasta actiune in sine e una dictatoriala: nu ai de ce sa refuzi unor oameni dreptul de a se impaca, inainte de alegeri. Totusi, mitingul antireconciliere putea fi scuzat de imperativele campaniei prezidentiale. Agresiunea constanta la adresa Opozitiei nu mai poate fi acceptata, insa, la noua luni dupa ce ai toate parghiile de putere. Modificarea regulamentului Camerei, angajarea raspunderii pe legi esentiale, schimbarea numarului de mebri ai Comisiei de Munca, pentru a schimba raportul de forte...
Pe langa aceste derapaje semnalate de Ion Iliescu, sa nu uitam de agresiunile verbale permanente ale presedintelui, ha, ha, tuturor romanilor, Traian Basescu, la adresa Opozitiei. In 10 ani de mandat, Iliescu a aruncat o vorba unui fotoreporter si, a emis o opinie privind chiriasii din casele nationalizate. Ce rauri de cerneala au curs din penitele actualilor consilieri prezidentiali, ce ditirambi a scos pe gura omul recent avansat la ICR, pe bani grei, de Basescu, ce apeluri disperate au tiparit jurnalistii astazi portocalii.
Poate dl Patapievici va intelege ca comanda (putem scapa o cacofonie, la ce si cat mananca slujbasii regimului, ca sa ramana in functie), ca fundament al vietii politice, este caractersitica doar sistemelor dictatoriale, asa cum scrie la manual. Mai grav este ca regimul Basescu neaga, pur si simplu, nevoia de Opozitie, atata vreme cat aceasta nu executa sarcinile Guvernului. Cea mai autorizata purtatoare de mesaje prezidentiale afirma, la Tatulici, ca "Guvernul macar incearca, Opozitia nu face decat galagie". Pentru asta vor esua, in istorie, mandatele lui Basescu: nu a inteles ca singura misiune a Opozitiei este sa existe, pentru a exista o alternativa democratica, in cazul esecului celor de la Putere. Nu m-ar mira ca PDL sa sfarseasca la fel ca PCR.