Presedintele Traian Basescu si-a aratat interesul, intr-un interviu acordat ziarului rus "Kommersant", pentru reluarea dialogului cu Transnistria, desi, pana in prezent, nici Republica Moldova, nici Ucraina si nici Rusia nu au invitat Romania sa participe la negocieri pentru reglementarea conflictului.
Presedintele a declarat ca intentioneaza sa propuna Republicii Moldova si Federatiei Ruse, dupa Forumul Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat care se va desfasura la Bucuresti la 5 iunie, un nou plan pentru reglementarea diferendului transnistrean. Basescu a declarat ca nu exclude posibilitatea inceperii unui dialog neoficial cu regimul transnistrean, precizand insa ca, mai intai de toate, planul romanesc de solutionare a diferendului va trebui discutat cu Chisinaul si cu Moscova. ßeful statului nu a oferit nici un detaliu despre acest plan, urmand ca acesta sa fie facut public dupa ce va discuta si cu politicienii romani. Basescu isi doreste ca Federatia Rusa sa participe la Forumul Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat. Acesta a adaugat ca organizatiile regionale care nu includ Federatia Rusa "pierd foarte mult".
La intalnirea de la 5 iunie si-au anuntat prezenta presedintii Georgiei, Armeniei, Azerbaidjanului, Republicii Moldova si Ucrainei, precum si secretarul general OSCE, secretarul general al Consiliului Europei, directorul general al Biroului ONU la Geneva si reprezentanti ai SUA, UE, NATO si ai Consiliului Statelor Baltice. (Dan Ghetu)