Catalin Ivan enumera pe blogul sau 7 inexactitati, pe care Traian Basescu nu le spune atunci cand vorbeste despre referendumul consulativ din 22 noiembrie 2009:
1. In Uniunea Europeana nu sunt 14 state cu parlament unicameral, ci doar 11 intre cele 27 state membre. Cele mai importante 16 state din UE au parlament bicameral.
2. Noul tratat de la Lisabona prevede si o recomandare catre toate statele membre ale UE sa treaca pana in 2013 la parlament bicameral. Rolul parlamentelor nationale va fi mult mai mare in luarea deciziilor la nivel european. Deciziile importante ale Parlamentului European se vor lua doar cu consultarea prealabila a parlamentelor nationale.
3. In general statele cu parlament unicameral sunt state mici, cu numar mic de locuitori gen Letonia, Estonia, Ungaria si Portugalia. Toate statele mari cu putere politica si economica au, fara exceptie, parlament bicameral.
4. Problema Romaniei nu este legata de intarzierea adoptarii legilor ci de numarul incredibil de mare de acte normative. Acestea sunt de foarte multe ori prost gandite si nu fac decat sa modifice legi mai vechi. In Romania avem rectificari la rectificarile rectificarilor. Mai buna coerenta in adoptarea legilor tine de o mai buna functionare a parlamentului si nu de faptul ca avem una sau doua camere.
5. Prin reducerea numarului de parlamentari la 300 se face o economie la buget nesemnificativa. Romania are nevoie de 5 miliarde de euro pana la sfarsitul acestui an pentru a putea plati pensiile si salariile. Prin reducerea numarului de parlamentari s-ar putea obtine o reducere a cheltuielilor cu maxim 10 milioane de euro. Adica de 500 de ori mai putin fata decat are nevoie tara noastra doar in noiembrie si decembrie. Criza politica intretinuta de Traian Basescu risca sa ne coste 1 miliard de euro din fondurile europene. Bani pe care i-am recupera in 100 de ani de unicameral.
6. Acest referendum nu are nicio finalitate. Nu produce efecte. Fie ca trece sau nu trece, romanii vor fi chemati din nou la referendum pentru a vota Constitutia in noua sa forma. Criza institutionala din Romania ne obliga sa revizuim legea fundamentala.
7. Prin urmare, acum avem parte doar de un referendum electoral menit sa-i mai aduca lui Basescu un plus de imagine.