Judecatorii Curtii Constitutionale trebuie sa aiba un comportament demn, atat in viata publica, cat si in cea privata si trebuie sa se desprinda de partidele sau fortele politice care i-au propulsat, a declarat ieri presedintele Traian Basescu.
Presedintele a participat la Seminarul international pe tema independentei judecatorilor constitutionali, unde a rostit un discurs despre rolul Curtii Constitutionale si al judecatorilor acesteia.
"Curtea Constitutionala este o autoritate publica politico-jurisdictionala, iar judecatorii acesteia trebuie sa se desprinda de influentele politice ale partidelor sau ale fortelor politice care i-au propulsat in calitatea de judecatori constitutionali", a spus Basescu. ßeful statului a apreciat ca judecatorul constitutional, desi nu este un magistrat, trebuie sa fie inzestrat cu atributiile specifice ale acestei calitati: independenta si inamovibilitatea pe intreaga durata a mandatului.

Independenta, o datorie a judecatorilor

Presedintele a aratat ca independenta judecatorilor constitutionali este pe langa o prevedere explicita a Constitutiei, si o indatorire a acestora. "In orice imprejurare judecatorii trebuie sa adopte un comportament impartial pentru a evita nasterea vreunei banuieli legitime de partialitate in mintea justitiabilului. Judecatorul constitutional trebuie sa adopte un comportament demn atat in viata publica, dar si in cea privata", a spus Basescu. El a subliniat ca exercitarea mandatului de judecator constitutional trebuie sa fie guvernata de principiul neresponsabilitatii politice. "Curtea Constitutionala din Romania a avut de la infiintarea ei, prevazuta in Constitutia din 1991, o evolutie progresist-constructiva pentru dezvoltarea practicilor democratice si reformarea cadrului legislativ", a spus Basescu. El a apreciat ca activitatea Curtii nu este foarte cunoscuta publicului.
"Curtea Constitutionala poate sa manifeste o mai accentuata preocupare in a face cunoscuta pentru cetateni activitatea sa, acestia trebuind sa cunoasca nu numai faptul ca Romania are o Constitutie, ci si ca exista o autoritate publica al carei rol este asigurarea suprematiei Constitutiei si a functionarii separatiei si echilibrului puterilor in stat", a spus Basescu.
ßeful statului a precizat ca in cei doi ani ai mandatului lui, Curtea Constitutionala a avut un rol important in rezolvarea problemelor legate de constitutionalitatea unor legi si a subliniat ca nu va ezita sa apeleze la aceasta institutie pentru garantarea respectarii Constitutiei.