ßeful statului, Traian Basescu, le-a solicitat ieri sprijinul popularilor europeni, la Congresul PPE de la Roma, pentru ca Romania sa devina membru al UE in ianuarie 2007. Marea gafa a intrunirii a fost faptul ca Basescu si-a tinut discursul in fata popularilor avand in spate sigla PD alaturi de steagul Romaniei.
Presedintele Traian Basescu le-a cerut ieri ajutorul popularilor europeni, la Congresul aniversar al PPE de la Roma, avand in spate sigla PD alaturata steagului Romaniei, in ce priveste integrarea tarii noastre in UE la 1 ianuarie 2007. "Aderarea Romaniei nu va genera probleme pentru Uniune si, in opinia noastra, integrarea Romaniei va rezolva o multime de probleme", le-a explicat Basescu reprezentantilor PPE. El a spus ca, din momentul integrarii, "Romania va trebui sa asigure securitatea granitei de est a Uniunii", deoarece "institutiile slabe si fragila domnie a legii sunt elemente care au nevoie de atentie sporita". ßeful statului a mai vorbit ieri si despre nevoia parteneriatelor cu SUA si cu NATO, care "sunt mai relevante ca niciodata", in eforturile continue de a asigura o lume mai sigura pentru cetateni.
Basescu a atras atentia si asupra riscurilor privind securitatea, cum ar fi conflictele inghetate, deficitul de democratie si legi, institutiile slabite etc., apreciind ca "toate acestea sunt elemente care merita in continuare atentie si eforturi", pentru a evita crearea unui "sentiment fals de securitate".

"O gafa destul de mare"

La randul sau, liderul UDMR, Markó Béla, a declarat ieri ca prezenta lui Traian Basescu la Congresul PPE a fost binevenita, pentru ca presedintele a facut "lobby pentru integrarea Romaniei in UE". Markó Béla a spus insa ca pozitionarea siglei PD in spatele presedintelui Traian Basescu, in timpul discursului acestuia la Congresul PPE, este "o gafa destul de mare".
El a spus insa ca vina nu este a PPE, ci a celor "care au fortat nota si au impus sigla", refuzand sa precizeze la cine face referire. Pe de alta parte, liderul Uniunii a subliniat ca democratii vor avea probleme in procesul de acceptare ca membru cu drepturi depline in PPE "atata vreme cat nu-si schimba atitudinea". Totodata, presedintele PPCD, Gheorghe Ciuhandu, a calificat drept inoportuna si inadecvata prezenta siglei PD in spatele presedintelui. Gheorghe Ciuhandu a subliniat ca "incidentul ridica semne de intrebare asupra constitutionalitatii relatiei dintre Traian Basescu si PD". Referitor la marea gafa, Basescu a spus ca a venit la congres la invitatia presedintelui PPE, Wilfried Martens, ca nu-l intereseaza nici o sigla si ca nu e treaba sa ce pun popularii pe perti.
In schimb, democratul Sorin Frunzaverde a aratat ca sigla democratilor a fost greseala care apartine organizatorilor si ca insemnul nu a fost afisat nici de PD, nici de seful statului roman, mai ales ca Basescu nu a pomenit nimic de partid in discursul sau.
Sorin Frunzaverde a mai spus, cu privire la opiniile liderilor UDMR si PPCD, ca "PD nu va avea nici o problema in evolutia sa ca viitor membru PPE".