Echipa de medici condusa de profesorul universitar doctor Engelbert Knosp a anuntat ca Basescu a facut cativa pasi si ca va incerca acest lucru de mai multe ori. "Suntem convinsi ca o va face din ce in ce mai bine", a spus Knosp. El a precizat ca pasii facuti de Basescu sunt foarte importanti pentru recuperare si ca medicii sunt bucurosi ca totul a fost bine.
"Am estimat ca operatia va fi dificila. Nu ne-am fi imaginat ca, la trei zile dupa operatie, presedintele va fi intr-o situatie atat de buna. Suntem norocosi", a spus Knosp. El a declarat ca data la care Basescu se va intoarce in Romania depinde de modul de recuperare si de cum se va simti presedintele.
"Complicatiile pot aparea in prima saptamana de la operatie, normal. Dar am verificat totul si nu ne temem de complicatii. Totul este bine, clinic nu avem probleme", a spus Knosp.
El a precizat ca Basescu este un pacient relaxat, care nu s-a plans de nicio problema.
Doctorul a spus insa ca nu a a venit momentul ca presa sa faca fotografii sau sa ia imagini ale presedintelui.
"Mai tarziu imagini si fotografii. Acum ne concentram pe recuperare, sa poata sta in picioare, sa poata merge", a spus Knosp.

Vizitat de consilierii prezidentiali

Consilierii prezidentiali Sergiu Medar, Adriana Saftoiu si Claudiu Saftoiu l-au vizitat ieri pe presedinte la spitalul din Viena. Adriana Saftoiu a spus ca presedintele nu doreste sa faca nici o declaratie, dar ca se simte bine si este optimist.
Cu o zi inainte, seful statului a fost vizitat de ministrul de Interne Vasile Blaga, de ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, si de presedintele PD, Emil Boc.
Presedinta Finlandei, Tarja Halonen, l-a vizitat de asemenea joi pe presedintele Basescu.
Tot joi, presedintele a avut convorbiri telefonice cu premierul Calin Popescu-Tariceanu si cu senatorul PSD Ion Iliescu. De asemenea, presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, i-a trimis lui Basescu, la Cotroceni, o telegrama in care ii ura insanatosire grabnica.

Oprescu se apara de acuzatii

Pe de alta parte, senatorul Sorin Oprescu, directorul Spitalului de Urgenta Universitar Bucuresti, a declarat ca nu si-ar fi permis sa puna in pericol viata presedintelui, precizand ca blocul operator unde urma sa fie operat seful statului era in perfecta stare de igiena, iar testele au confirmat-o.
"Blocul operator, unde urma sa fie operat presedintele, era in perfecta stare de igiena, iar rezultatele controlului sanitar confirma acest lucru. Nu mi-as fi permis sa pun in pericol viata presedintelui", a spus Oprescu.
Aflat la Cluj, ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a declarat ca, potrivit unui raport SPP, blocul operator al Spitalului Universitar nu intrase in procesul de aseptizare, nefiind pregatit pentru operatia presedintelui, si l-a acuzat pe Sorin Oprescu ca a folosit momentul pentru a acumula capital electoral.
In replica, Oprescu a precizat ca blocul operator a fost curatat si dezinfectat mecanic intr-o prima etapa, dupa care urma dezinfectia prin nebulizare (cu ajutorul unui aparat care imprastie particule mici, utilizat in dezinfectarea suprafetelor din sala, cat si a aparaturii).
Pe de alta parte, liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a apreciat ca gestul presedintelui de a nu il primi la spitalul din Viena pe premier "arata severe carente educationale" si demonstreaza ca este "manat de ranchiuna". Orban crede ca Basescu "a gresit amarnic" ca nu l-a primit pe Tariceanu.