Deputatul PSD Vasile Puscas si presedintele Fortei Democrate, Petre Roman, sunt doua dintre persoanele luate in calcul de presedintele Traian Basescu pentru a fi propuse in functia de comisar european, au declarat surse apropiate de Palatul Cotroceni.
"In discutii ale presedintelui, de la Palatul Cotroceni, s-a avansat ipoteza ca deputatul PSD de Cluj Vasile Puscas, pentru care seful statului are o deosebita consideratie, sa ajunga pe lista de trei nume propuse de Romania pentru ocuparea functiei de comisar european", au declarat sursele citate. Acestea au completat ca, in cadrul discutiilor de la Presedintie, pentru aceeasi candidatura, "s-a luat in considerare si numele liderului Fortei Democrate, Petre Roman, cu care Traian Basescu s-a impacat intre timp".
Numele vehiculate pentru desemnarea comisarului european din partea Romaniei erau pana in prezent Monica Macovei, Anca Boagiu, Leonard Orban, Sorin Frunzaverde.

Inflatie de variante din partea partidelor

Monica Macovei este apreciata de comisarul european pentru Justitie Franco Frattini, dar nu are sustinere in tara, chiar liderul PD Emil Boc pronuntandu-se mai clar in favoarea Ancai Boagiu.
Sursele citate au precizat ca PNL vrea sa il propuna pe secretarul de stat in MIE Leonard Orban pe lista celor trei nume care vor ajunge la presedintele Comisiei Europene, iar PD pe Anca Boagiu, desi aceasta functie este dorita si de Sorin Frunzaverde, care insa ar putea candida ca prima optiune a democratilor pe listele la alegeri pentru Parlamentul European.
"UDMR, la randul sau, a anuntat ca doreste sa aiba al treilea nume de pe lista comisarilor europeni, insa liderii Uniunii stiu ca nu au nicio sansa. Astfel, pe locul pe care l-ar vrea UDMR ar putea aparea Puscas sau Roman. Aceasta miscare nu poate avea loc insa decat prin negocieri intre Cotroceni si partidele politice", au conchis sursele parlamentare, dezvaluind modul in care Palatul Cotroceni si-ar putea impune un eventual favorit pe lista comisarilor europeni.
ßi PSD ar mai avea candidati, respectiv pe Adrian Severin si Cristian Diaconescu, insa Puscas are cele mai multe sanse ca fost negociator al Romaniei cu UE.