Presedintele Traian Basescu a acceptat invitatia autoritatilor locale vrancene de a sarbatori la Focsani implinirea celor 147 de ani de la Unirea Principatelor. In schimb, premierul Calin Popescu-Tariceanu si o parte dintre ministrii liberali vor incinge la 24 ianuarie Hora Unirii la Iasi.
Pentru organizarea manifestarilor dedicate Unirii Principatelor, dar si pentru a-l primi cum se cuvine pe seful statului, autoritatile din Vrancea au alocat aproape un miliard de lei vechi. Programul dedicat sarbatorii Unirii de la 1859 va dura, la Focsani, aproximativ o ora si va include si un discurs al presedintelui Basescu. Doua detasamente de militari, care vor simboliza cele doua armate ale Principatelor Romane, se vor uni si vor da onorul oficialitatilor. Manifestarea se va incheia cu o retragere cu torte, militari, impartiti in doua detasamente.
La Iasi, in prezenta premierului Tariceanu, manifestarile vor cuprinde un ceremonial religios, unul militar, luari de cuvant, depuneri de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piata Unirii. Momentul oficial va fi urmat de traditionala Hora a Unirii, dupa care oficialitatile se vor deplasa pe jos la Biserica Trei Ierarhi, unde vor depune jerbe de flori la mormantul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.