Deputatul PD Mihai Stanisoara l-a inlocuit pe Medar. Urmeaza o noua serie de consultari cu partidele.
Consilierul prezidential Adriana Saftoiu a anuntat ieri schimbari spectaculoase in structura Administratiei Prezidentiale. Generalul Sergiu Tudor Medar a fost eliberat din functia de consilier pentru aparare si securitate nationala din motive de sanatate. Prezenta sa la Cotroceni era pusa sub semnul intrebarii inca de saptamana trecuta, cand presedintele nu a exclus plecarea generalului de la Cotroceni. "Urmeaza sa am o discutie cu domnul Medar, care a venit din spital. Ramane sa vad care este starea de sanatate a Domniei sale", a spus atunci Basescu. Speculatiile au aparut concomitent cu internarea sa pentru teste, survenita in urma unor oscilatii de tensiune. Zvonuri, neconfirmate pana acum, au aparut despre racirea relatiilor dintre cei doi.
In locul sau, a fost numit deputatul PD Mihai Stanisoara. Nascut in 1962, Stanisoara este actualmente presedintele Comisiei pentru Aparare, ordine publica si siguranta nationala a Camerei Deputatilor. In 2000, Stanisoara a fost si secretar general in Ministerul Apararii Nationale.
Lazaroiu va face analiza politica pentru Basescu
Alt nume important care va completa echipa lui Basescu este cel al lui Sebastian Lazaroiu, care a demisionat in urma cu cateva zile de la CURS, institut de sondare a opiniei publice al carui director era. Lazaroiu va fi seful nou-infiintatului Departament de Planificare si Analiza Politica, in timp ce Departamentul Politic, condus de catre Teodor Baconsky, se transforma in Departamentul pentru relatia cu Autoritatile Publice si Societatea Civila. Implicarea lui Lazaroiu in inalta politica devenise probabila dupa ce acesta declarase ca s-a saturat sa produca sondaje, dorindu-si mai degraba sa utilizeze rezultatele acestora. Pe langa zvonul referitor la chemarea sa la Cotroceni, s-a mai vorbit si de posibilitatea ca acesta sa se implice in activitatea PLD. Pana la urma, Lazaroiu a preferat sa devina "eminenta cenusie" a presedintelui.
Preda se intoarce la Cotroceni
Alt membru marcant al societatii civile a fost inclus in echipa lui Basescu. Este vorba de Cristian Preda, care a preluat sefia Departamentul Educatiei si Cercetarii. Acesta este decan al Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti si comisar guvernamental pentru Francofonie. In aceasta calitate s-a ocupat de organizarea Sommet-ului Francofoniei de la Bucuresti de anul trecut. Din 1995, este membru al Grupului pentru Dialog Social, iar in 2000 a fost decorat cu ordinul "Serviciul Credincios", in grad de comandor.
Preda nu este la prima experienta la palatul Cotroceni unde a mai activat in calitate de consilier in perioada martie 1999 - decembrie 2000, la Departamentul Politic. Tot ieri, Basescu l-a numit pe Bujor Bogdan Teodoriu consilier prezidential la Departamentul de Politici Economice si Sociale.
La mai putin de doua saptamani de la precedentele consultari cu partidele politice, Basescu a convocat din nou la Cotroceni liderii partidelor parlamentare. Noua runda de consultari este programata pentru 20 martie. In schimb, agenda consultarilor de marti are mai multe subiecte decat precedentele. In fruntea listei se afla stabilizarea situatiei politice, semn ca presedintele incearca sa arbitreze disputa dintre PNL si PD. Se poate presupune ca Basescu ii va cere lui Tariceanu sa vina cu un guvern restructurat, care sa fie din nou votat de parlament, afirmatie pe care a facut-o in cadrul unui interviu acordat BBC.
Al doilea subiect amintit de Saftoiu este "accelerarea reformelor institutionale in limitele cadrului constitutional". Purtatoarea de cuvant a presedintiei nu a oferit clarificari in privinta semnificatiei acestei exprimari stufoase.
In al treilea rand, va fi discutata din nou introducerea votului uninominal. "Pot fi abordate si alte teme propuse de partidele politice", a precizat Saftoiu.