Senatorul Gheorghe Pop a sustinut o declaratie politica cu titlul: " Basescu sa revina cu picioarele pe pamant!". Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei.

Basescu a comis din nou o gafa politica de proportii care pune Romania pentru a mia oara intr-o ipostaza care nu-i face deloc cinste. Ce vrea sa demonstreze inca presedintele Basescu cu toata incapatanarea stupida pe tema reprezentarii Romaniei la Consiliul European de la Bruxelles? Suntem intr-o situatie politica in care un guvern legitimat de popor si un presedinte care in momentul de fata nu mai reprezinta pe nimeni sunt obligati de conjunctura sa functioneze, sa colaboreze. Victor Ponta a demonstrat ca poate veni cu o oferta rationala, argumentata si de bun simt. Problema este ca presedintele a ales sa duca discutia in derizoriu, scaldandu-se in glume proaste, ironii rasuflate si tehnicisme expirate.
Pana la urma Parlamentul a spus cat se poate de raspicat: premierul Victor Ponta va reprezenta Romania la Consiliul European din 28 iunie.
In definitiv, este strict problema lui Boc si a lui Ungureanu ca ei doar simulau ca ar conduce guverne, dar de fapt erau simple presuri la usa de la intrarea Palatului Cotroceni. Faptul ca ei l-au lasat pe Basescu sa se urce in copac, nu inseamna ca asemenea arogante prezidentiale trebuie sa fie tolerate si de guvernul Ponta. Lectia pe care Basescu a ratat sa si-o insuseasca, probabil si pentru ca pana in momentule de fata, nu s-a gasit cine sa i-o dea este aceea ca Romania are un regim parlamentar. Iar in astfel de regimuri, autoritatea primului ministru este supusa controlului si cenzurii parlamentului iar presedintele, indiferent de maniera in care a fost ales, are competente executive limitate. Nu suntem nici in Franta nici in Cipru, Romania nu este stat prezidential asa ca Basescu ar face bine sa termine odata pentru totdeauna cu toate aceste accese penibile de ego ranit. Vremurile in care marinarul era papusar sef la guvern au apus. Romanii i-au aratat ca nu-si mai doresc asemenea conduceri si atunci cand, saptamani la rand, au protestat in intreaga tara impotriva abuzurilor guvernarilor PDL si pe 10 iunie cand, in teritoriu, guvernantii locali au fost trimisi acasa.
Cat de indolent trebuie sa fii ca, in aceste conditii, sa pretinzi in continuare ca esti unicul reprezentant al statului in relatia cu Consiliul European?! Guvernul nu poate fi exclus din ecuatie doar pentru ca Basescu are naravuri proaste, invatate de pe vremea lui Boc si perpetuate in scurtul interludiu a lui Ungureanu pe la Palatul Victoria.
De altfel, cred ca e limpede pentru toata lumea, mi se pare de bun simt sa fie limpede si pentru Basescu: presedintii republicilor parlamentare au anumite atributii limitate in domeniul politicii externe si apararii dar, la nivelul Uniunii Europene ,"afacerile comunitare" nu sunt considerate a fi chestiuni de "politica externa", ci elemente ale unei "politici interne extinse".
De aceea, cu exceptia Frantei, Ciprului si Lituaniei, gestiunea afacerilor comunitare la nivelul Consiliului European este o chestiune discutata intre sefii de guvern. De aceea, veti gasi la reuniunea de la Bruxelles ca toate statele cu regimuri politice parlamentare sunt reprezentate de catre primii ministri. La fel se intampla si in cazul celor cinci monarhii. Fiecare isi cunoaste locul, rolul si indatoririle de aceea, nu ma astept sa vad ca, in locul lui David Cameron, apare regina Elisabeta a II-a si nici ca, in locul primului ministru suedez Fredrik Reinfeldt, vine regele Carl al XVI-lea Gustaf.
Chestiunea participarii la Consiliul European nu trebuie vazuta din perspectiva extravaganta a "pozei de grup" cu ceilalti lideri europeni, ci a relatiei: conceptie - executare - reprezentare - responsabilitate in politica internationala ori in afacerile comunitare. Dintr-o astfel de perspectiva, singurul abilitat sa participe la Consiliul European este seful guvernului, oricum s-ar numi el si indiferent cine ar fi Presedintele Republicii.