Sosit la Iasi fara mare tam-tam, presedintele Traian Basescu a participat sambata, in calitate de "intai pelerin al tarii", la slujba de celebrare a moastelor Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, s-a recules in fata sfintelor moaste, a strans mana si a vorbit cu cativa pelerini si a plecat in tromba catre Bucuresti.

"Intaiul pelerin al tarii", asa cum Mitro­politul Daniel al Moldovei si Buco­vinei l-a numit pe presedintele Traian Basescu(foto) , a participat sambata la liturghia oficiata cu ocazia sarba­toririi moastelor Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. ßeful statului a mai primit din partea Mitropolitului Daniel, pe langa titlul de "intai pe­lerin", o icoana care o reprezinta pe Sfanta Parascheva si un album de­spre viata acesteia. Imediat dupa slujba, Traian Basescu a mers la racla Sfin­­tei Parascheva amplasata in cur­tea Mitropoliei si s-a recules cu mana pe sfintele moaste timp de cateva minute, dupa care s-a avantat in mul­time si i-a "binecuvantat" pe pelerini cu "sa traiti" si "sanatate". Apoi a da­ruit unei fetite din multime cadourile primite de la mitropolit, dupa care a plecat spre hotelul in care a fost cazat si a parasit in scurt timp muni­cipiul Iasi. La slujba au mai participat si vicepremierul Bogdan Pascu, cativa senatori si deputati, autoritatile locale si judetene, dar si presedintele PNG, Gigi Becali, alaturi de mama sa.
Doar oficialitatile au intrat in catedrala
Slujba Sfintei Liturghii, oficiata de un sobor de inalti ierarhi, la Catedrala Mitropolitana din Iasi, cu ocazia sarbatorii Sfintei Cuvioase Parascheva, a fost tinuta si de aceasta data in interiorul catedralei. Prese­dintele Traian Basescu a sosit in jurul orei 9.00 si a intrat in catedrala printr-un culoar special, creat printre miile de pelerini din curtea lacasului de cult, dand mana cu cativa dintre acestia. In interiorul bisericii au avut acces, pe baza unui permis special, doar autoritatile si personalitatile mondene ale Iasiului, in timp ce miile de oameni obisnuiti au urmarit slujba pe un ecran urias amplasat in curtea catedralei si au ascultat-o la difuzoa­rele din curte. Miile de pelerini veniti la Iasi au fost adapostiti in cinci corturi de mare capacitate, amplasate in centrul municipiului, si au fost paziti de 500 de jandarmi, politisti in civil si politisti comunitari.
Sosirea-surpriza a presedintelui
Desi Traian Basescu a fost asteptat cu nerabdare, emotii, covo­rase rosii proaspat curatate si o cina la un restaurant traditional de catre autoritatile locale toata dupa-amiaza zilei de vineri, seful statului a sosit seara, la ora 20.15, pe aeroportul din Iasi, cu un avion civil si nu cu aero­nava prezidentiala, cum era de astep­tat. Sosirea lui Basescu a fost o sur­priza chiar si pentru comandantul aeroportului, Mitica Rebegea, care credea ca presedintele va sosi sambata dimineata.
"Asteptam un avion civil, o cursa charter, cand niste ofiteri SPP au intrat la mine in birou si mi-au spus ca in avion se afla persoane din staful presedintelui, care au venit sa-i pregateasca sosirea", a explicat Rebegea, insa cu avionul respectiv venise chiar seful statului.