Adeptii lui Basescu se zbat sa argumenteze o idee vehiculata de idolul lor: ca romanul cinstit nu mai crede in clasa politica romaneasca. Deci, implicit in Basescu.
De fapt, tinta sunt politicienii din majoritatea parlamentara. Intrebarea din subtext este: cine trebuie sa faca cartile. In orice democratie din lume cel care are majoritatea. Intotdeauna minoritatea s-a plans de dictatura majoritatii. In realitate, atunci cand minoritatea - in acest moment, Basescu - vrea sa faca ea cartile, deja vorbim de dictatura. Simplu.
Ideea ca Traian Basescu este cauza tuturor relelor si nenorocirilor din aceasta tara este un corolar. Cei care au trait epoca de trista amintire de pana in 1989 stiu despre ce e vorba.
Un dictator, Ceausescu, facea el toate cartile. Numea si Primul Ministru, aproba si programul partidului, era Alfa si Omega. Avea si el o Elena. Odioasa, cea care atunci cand vedea din goana masinii o coada la alimente, zicea: "Viermii nu se mai satura". Acum, noua Elena face ce vrea cu banii publici. Si in acest timp se flutura concediul obligatoriu fara plata 10 zile pe luna.
Asta nu intelege Basescu: ca romanii nu accepta un nou dictator, fie si caricatural, care sa fure Romaniei bunul cel mai de pret de dupa Revolutie - democratia.
Asa au aparut "disidentii" dictaturii lui Basescu, la inceput cativa - "tonomatele" cum le spunea Basescu, care seara de seara au dat curaj romanilor sa reziste, ca pe vremea impuscatului, cand ascultam Europa Libera, acum din ce in ce mai multi, reprezentanti ai societatii civile: partide politice, sindicate, ONG-uri, personalitati ale culturii.
Reintoarcerea dictaturii naste o reactie puternica. Cele trei partide parlamentare care fac o alianta majoritara, PSD-PNL-UDMR, ONG-urile responsabile, sindicatele care aduna mii de oameni in manifestari de protest, posturile TV de stiri trag semnale de alarma.
Nu e o tiranie inchipuita, nu e o fictiune politica: dictatura lui Basescu e reala. Cetatenii abia mai pot respira aerul imbacsit de tupeul si actiunile lui Basescu si ale camarilei sale.
Reactia de respingere a dictatorului care deja a trecut la fapte este asemenea bulgarelui de zapada. Atmosfera este asemanatoare celei de la sfarsitul anului 1989, cand dictatorul Ceausescu isi traia ultimele zile. Si Ceausescu stia ca sfarsitul lui era aproape. Nu-l accepta. Nici Basescu nu accepta realitatea: nici un presedinte, in ultimii 20 de ani, nu a castigat doua mandate succesive. Pentru ca romanii l-au vazut pe Basescu timp 5 ani ani la Cotroceni si stiu ce poate. Gata, este de ajuns. Alegatorii au o singura putere: aceea de a lua si de a da puterea. Asta nu accepta un dictator care se agata disperat de putere.
De ce li se pare romanilor ca orice face Basescu este nedemn? Pentru ca la fel ca Ceasusescu sfideaza un popor.
Nu sunt bani de salarii si pensii, dar el dicteaza un referendum stupid care prefraudeaza alegerile pentru ca el sa creasca un punct sau doua in sondaje. Ne toaca la cap cu 10 zile obligatorii fara salariu, dar preferata Udrea pregateste alt tun cu panotare turistica la Roma, ca se vor inghesui italienii sa petreaca Revelionul la Sannicolau Mare, unde si-a lansat Basescu candidatura si unde sunt impuscati politistii pe strada.
Basescu nu mai e la putere, el este deja in minoritate si in opozitie cu tara. De aceea actele sale sunt dictatoriale.