Organizarea de alegeri anticipate nu este, in viziunea presedintelui Traian Basescu, necesara pana in aprilie anul viitor, cand va fi dat publicitatii raportul de tara. Daca ele ar fi provocate pana atunci, spune presedintele, ar fi o eroare politica.
Ziua Nationala a Romaniei a fost sarbatorita de Ambasada Romaniei din Paris inca de luni seara, moment ocazionat de prezenta presedintelui Traian Basescu in Capitala Frantei. In fata celor aproape o mie de participanti la receptie, presedintele a afirmat ca ar fi o eroare ca cineva sa mai vorbeasca de alegeri anticipate pana la raportul de tara din aprilie 2006. „Multi se asteapta sa cada Guvernul, sa fie anticipate. Nu! Am fost un sustinator al anticipatelor in prima parte a acestui an. Daca s-ar fi facut, nu ar mai fi existat acum in Parlament ceea ce exista. Guvernul va fi stabil chiar daca voi avea multe iesiri publice inpotriva actiunilor sale. Cand este nevoie, fac astfel de avertismente publice, dupa ce avertizez in discutiile din Cabinet. Am legitimitatea necesara pentru ca sunt un presedinte ales de popor, nu de partide sau altceva“, a declarat Basescu. Explicatiile presedintelui au venit in contextul in care a fost lansat zvonul ca la intalnirea de duminica seara a liderilor Aliantei in prezenta lui Basescu s-ar fi pus la cale declansarea alegerilor anticipate.
Presedintele s-a referit si la conflictele sindicale, sustinand ca „este putina lipsa de solidaritate sa ceri mariri de salarii de peste 20 la suta“. Presedintele considera ca, desi cererile sindicalistilor sunt justificate, acestea nu trebuiau facute acum, pentru ca mai importanta este integrarea.

„Suntem oameni mari“

Tot luni seara, la o intalnire cu presa, presedintele Basescu a incercat sa risipeasca speculatiile potrivit carora ar fi fost primit cu raceala de presedintele Frantei, Jacques Chirac. „Si eu, si presedintele Jacques Chirac suntem oameni mari, asperitatile s-au netezit de multa vreme“, a spus Basescu. El a anuntat ca i-a adresat presedintelui Chirac invitatia de a efectua o vizita de stat in Romania in septembrie anul viitor, inaintea Reuniunii la nivel inalt a Francofoniei, care va avea loc la Bucuresti.
„I-am propus presedintelui Chirac sa nu ne limitam anul viitor strict la tematica reuniunii la nivel inalt, ci sa adoptam o declaratie politica a statelor francofone care sa regaseasca punctele comune de interes ale statelor membre si asociate organizatiei“, a explicat presedintele Basescu.

Dezmintire de la Bucuresti

Liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, a declarat ieri ca liderul PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu, nu ar putea sa angreneze PNL in declansarea alegerilor anticipate fara consultarea partidului. „Mi se pare putin plauzibil ca premierul Tariceanu ar putea sa angajeze PNL in asa ceva. Basescu, cum il stiu deasupra partidelor, nu putea angaja PD. Daca nici PD si nici PNL nu puteau fi angajate, nu vad cum ar putea fi declansate alegerile anticipate“. Liberalul a adaugat ca nu agreeaza ideea alegerilor anticipate, cu atat mai mult cu cat obtinerea unei majoritati in Parlament pentru acest demers este greu de realizat. „Presedintele si premierul au alte probleme de rezolvat si, vorba cui i-au spus-o, sa-si vada de treaba!“, a comentat liderul deputatilor liberali.