Asociatia Magistratilor sustine ca stema expusa la Palatul Cotroceni este ilegala pe motiv ca are pe fundal culoarea violet, si nu culoarea albastra, asa cum prevede legea. Magistratii cer Parchetului General sa se autosesizeze.
Asociatia Magistratilor ia in calcul posibilitatea sa il dea in judecata pe presedintele Traian Basescu fiindca ar fi schimbat ilegal culoarea de pe stema nationala, din albastru in violet.
Potrivit legii, stema Romaniei este reprezentata, pe culoarea albastra, de o acvila de aur cu capul spre dreapta, cu ciocul si ghearele rosii, cu aripile deschise, tinand in cioc o cruce ortodoxa din aur, in gheara dreapta o sabie, iar in gheara stanga un buzdugan.
Legea are prevederi stricte si privind reproducerea stemei Romaniei, la culorile utilizate, precum si la materialele si tehnicile folosite.
Pe langa culoare, aceeasi lege stipuleaza ca pe pieptul acvilei se gaseste un scut mai mic, impartit in patru cartiere reprezentand stemele regiunilor istorice si o insitiune reprezentand Marea Neagra.
La randul sau, Constitutia Romaniei prevede ca stema tarii si sigiliul statului sunt stabilite doar prin legi organice.
Jurnalistii de la Catavencu.ro au descoperit recent ca seful statului a asezat stema Romaniei de la Cotroceni pe un fond violet.