Presedintele Traian Basescu a declarat vineri ca regreta faptul ca Mircea Miclea nu a rezistat mai mult in functia de ministru al invatamantului, "pentru ca, in mod cert, eram mai departe cu reforma din educatie". Seful statului a facut aceasta declaratie la intalnirea pe care a avut-o, la Cotroceni, cu reprezentantii federatiilor sindicale din educatie, eveniment la care acestia i-au insusit, prin semnare, Strategia privind reforma in educatie.
Strategia a fost elaborata plecand de la Pactul National pentru educatie, de fostul ministru al Invatamantului, Mircea Miclea, presedinte al comisiei prezidentiale pentru educatie.
Basescu a mentionat ca in strategie se regasesc punctele de vedere transmise de unele organizatii semnatare ale pactului, care au decis sa isi trimita la Cotroceni observatiile. Seful statului a tinut, insa, sa mentioneze ca dincolo de aceste contributii, asamblarea si conceptul de fond al strategiei apartin profesorului Mircea Miclea. "Imi pare rau ca nu a rezistat sa fi fost ministru al Educatiei, pentru ca in mod cert eram mai departe cu reforma", a spus Basescu, referindu-se la Mircea Miclea, pe care l-a caracterizat - avand in vedere ca acesta si-a dat demisia din functia de ministru, pentru ca a considerat insuficienta alocarea pentru invatamant de la buget - ca fiind "un exemplu de verticalitate". "Daca mai statea putin, se obtineau ( procentele din PIB pentru educatie, pe care Mircea Miclea le solicitase, nr )... Imi amintesc bine discutiile cu 5%, de la guvern. Daca mai statea putin, atunci o rezolvam", a mai spus presedintele Traian Basescu.