Traian Basescu a declansat o adevarata furtuna pe tema homosexualitatii. El a dat apa la moara adversarilor politici, iar tema - o data devenita publica - reuseste sa tulbure apele in multe segmente ale societatii civile.
De la declaratia ca este de acord cu casatoriile intre homosexuali, Traian Basescu muta tirul direct spre Adrian Nastase, ca sa contracareze atacurile indreptate de PSD impotriva sa pe aceasta tema. “Eu mi-am asumat realitatea ca om politic: homosexualitatea este o realitate si mi-am asumat-o. Cer public PSD sa puna capat acestui mod de a face campanie, iar lui Adrian Nastase ii cer sa-si asume realitatea. Public.“, a spus Basescu dupa ce precizase ca propaganda dusa de PSD impotriva sa pe tema homosexualitatii i se pare incorecta“.

Nastase vrea explicatii

Aluziile tot mai transparente ale lui Basescu provoaca reactii tot mai dese din partea lui Nastase. Luni seara, premierul a declarat ca adoptiile de copii de catre cuplurile homosexuale si casatoria intre homosexuali sunt inadmisibile, apreciind ca Basescu trebuie sa-si explice declaratiile pe tema homosexualitatii. Nastase a prezentat, intr-o conferinta de presa la Suceava, un exemplar al unui cotidian aradean in care, intr-o macheta electorala, scrie “Biserica Ortodoxa Romana nu doreste un presedinte homosexual pentru romani“ si prezinta alaturi o poza cu Nastase si premierul italian Silvio Berlusconi. Nastase crede ca, avand in vedere atacurile pe plan local ale Aliantei PNL-PD cum a fost cel de mai sus, este posibil ca si organizatiile locale ale PSD sa reactioneze.

Societatea civila vrea liniste

Tema homosexualitatii s-a transferat rapid din planul politic in cel al societatii civile. Reactia Bisericii Ortodoxe Romane, normala din punct de vedere religios, a incins si mai tare spiritele. Asociatia pentru protectia drepturilor minoritatilor sexuale “Accept“ a cerut partidelor politice si BOR sa nu foloseasca membrii acestei comunitati ca masa de manevra in campania electorala, astfel starnind intoleranta populatiei fata de “o comunitate si asa destul de respinsa“. Pe de alta parte, Renate Weber, presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa, considera ca i se pare “hazardat sa vorbesti despre casatorii intre homosexuali intr-o tara in care oamenii nu sunt tocmai deschisi in aceasta privinta“.