In conditiile in care Comisia pentru codul electoral se afla intr-un blocaj total privind votul uninominal, deputatul PSD Eugen Nicolicea ii cere presedintelui Basescu, printr-o scrisoare deschisa, sa convinga reprezentantii PD in comisie sa nu mai blocheze proiectul de lege. In scrisoarea deschisa adresata lui Basescu, Nicolicea acuza partidele care au votat impotriva proiectului PSD ca blocheaza votul uninominal, si il nominalizeaza pe deputatul PD Valentin Iliescu. "Interesele unora de a bloca votul uninominal, in varianta sustinuta si de populatie, sunt atat de mari incat pentru acest lucru si-au dat mana Asociatia Pro Democratia (membra a Coalitiei pentru un Parlament Curat?!) si traseistul politic care, potrivit principiilor enuntate de aceasta Coalitie, nu ar trebui sa mai faca parte dintr-un Parlament curat, Valentin Iliescu", ii scrie lui Traian Basescu vicepresedintele Camerei Deputatilor.
Nicolicea ii mai solicita sefului statului sa faca uz de influenta sa pe langa PD pentru a-i convinge pe democrati sa nu mai sustina sisteme mixte, sisteme "bulgaresti", care ascund in spate liste de "hahalere" pe care nu le voteaza nimeni. Scrisoarea deschisa a social-democratului Nicolicea vine la o saptamana dupa ce acesta i-a cerut presedintelui Traian Basescu sa declanseze cat mai repede referendumul pentru uninominal pentru a nu alege momentul astfel incat sa ajute PD in campania pentru alegerile europarlamentare. Pesedistul l-a acuzat pe Basescu ca nu este strain de pozitia PD in comisia electorala si implicit de sustinerea sistemului mixt.
Incercand sa clarifice pozitia social-democratilor, Eugen Nicolicea a precizat ca, potrivit mandatului dat de partid, vineri, pesedistii nu pot sustine varianta sistemului mixt propusa de Asociatia ProDemocratia si asumata de PNL si PD. (Carmen Corbu)