Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Drobeta Turnu Severin, ca spera ca fortele democratice vor ajunge la o intelegere pentru ca "Republica Moldova sa isi ia drumul catre UE", mentionand ca partea romana doreste normalizarea relatiilor bilaterale.
In incheierea discursului sustinut la Congresul International al Jurnalistilor romani, Traian Basescu a si-a exprimat speranta ca Republica Moldova va intra in Uniunea Europeana.
"Imi manifest speranta ca fortele democratice vor ajunge la o intelegere pentru ca Republica Moldova sa isi ia drumul catre Uniunea Europeana. Va asigur ca de la 1 ianuarie 2007 nu veti gasi un document oficial fara Republica Moldova", a afirmat presedintele
Basescu a mai declarat ca sustine Republica Moldova in drumul sau catre UE.
"Romania va sustine fara rezerve drumul catre Uniunea Europeana. Acolo intelegem noi ca ne putem intalni fratii nostri de peste Prut, in interiorul Uniunii Europene", a spus Basescu.
Intrebat de un jurnalist de la Chisinau care sunt prioritatile Bucurestiului in conditiile in care Republica Moldova va fi guvernata democratic, Basescu a declarat ca partea romana doreste normalizarea relatiilor cu Chisinaul.
"Romania poate face pentru Republica Moldova mai mult decat a facut Polonia pentru Ucraina si Suedia pentru tarile baltice. Prioritatea este o normalizare a relatiilor dintre Romania si celelalte state vecine si se va face rapid dupa instalarea noii puteri (din Republica Moldova - n.r.)", a spus Basescu.
Alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova au avut loc la 29 iulie. Pragul electoral a fost depasit de cinci partide politice: Partidul Comunistilor din Republica Moldova, care va detine 48 de mandate, Partidul Liberal Democrat - 18 mandate, Partidul Liberal - 15 mandate, Partidul Democrat - 13 mandate si Alianta Moldova Noastra - sapte mandate