Presedintele Traian Basescu a continut ieri consultarile cu partidele parlamentare, pe tema introducerii votului uninominal, cu reprezentantii PNL, PC si cei ai minoritatilor nationale altele decat cea maghiara. In finalul intalnirii, seful statului a apreciat deschiderea formatiunilor pentru adoptarea unei legi de introducere a votului uninominal.
El a spus ca acorda credit partidelor, exprimandu-si speranta ca acestea vor gasi o solutie si vor adopta legea in timp util, adica in actuala sesiune parlamentara. Basescu a subliniat ca acest lucru nu inseamna ca nu va continua sa-si urmareasca obiectivul, respectiv introducerea votului uninominal inainte de alegerile parlamentare din 2008. Presedintele a adaugat ca, la sfarsitul lui martie sau in prima decada a lunii aprilie, va putea evalua daca evolutiile din Comisia parlamentara pentru elaborarea Codului electoral sunt in concordanta cu obiectivul de adoptare a legii in aceasta sesiune. Seful statului a precizat ca va face aceasta evaluare invitand din nou partidele la consultari.

Votul uninominal va elimina "mita electorala"

In declaratia sa, presedintele a apreciat ca prin introducerea votului uninominal, alegatorii vor putea sa judece singuri in legatura cu orice politician "care se ofera". "Riscurile de a avea in Parlament oameni care inainte de 1989 au facut lucruri reprobabile sunt mult mai mici, pentru ca oamenii, chiar daca nu au acte, stiu si vor judeca singuri daca isi asuma sa dea votul unui om controversat sau nu", a spus Basescu. Seful statului a subliniat ca, desi votul uninominal nu este o solutie perfecta, este cea mai apropiata de cerintele electoratului, deoarece astfel exista cele mai mari sanse ca in Parlament sa ajunga acei oameni care au chemare sa faca politica si sa reprezinte interesele cetatenilor la cel mai inalt nivel. El a mai spus ca, prin introducerea votului uninominal, scad si sansele ca oamenii sa fie pacaliti.
Presedintele a explicat ca electoratul nu ii va mai vota pe acei politicieni care in campania electorala distribuie pachete cu ulei si zahar pentru a castiga votul. Seful statului considera ca omul de rand va lua pachetul cu zahar si ulei, dar nu va mai vota pentru acel politician, pentru ca se va intreba de unde sunt banii pentru aceste "cadouri". "Inainte era clar, banii erau de la partid", a spus Basescu, care s-a declarat convins ca acum omul simplu va lua zaharul si uleiul, dar nu va vota cu acel politician care incearca sa-i cumpere votul. Presedintele a mai explicat ca, prin acest nou sistem electoral, parlamentarii vor fi nevoiti sa se prezinte mai des in circumscriptii, nu cum o fac in prezent, cand frecventeaza circumscriptiile doar in campaniile electorale.

Consens politic asupra votului nominal

Presedintele le-a spus reprezentantilor PNL ca cele trei partide pe care le-a primit marti la discutii (PSD, PD, UDMR) sunt de acord cu trecerea rapida prin Parlament a unei legi care sa introduca votul uninominal.
"Problema" ar fi insa alta, si vizeaza gasirea unei formule viabile, astfel incat legea sa fie facuta de partide intr-un timp relativ rapid, in urma unor negocieri. In replica, Theodor Melescanu l-a asigurat pe Basescu ca liberalii agreeaza formula legii electorale in varianta propusa de Asociatia Pro Democratia.
Pe de alta prte, deputatul Varujan Pambuccian a declarat ca Basescu le-a spus reprezentantilor minoritatilor ca nu va promulga o lege electorala de introducere a votului uninominal in care acestea sa nu-si gaseasca reprezentarea "de pana acum". Si purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a precizat ca formatiunea sa sustine ideea votului uninominal si ca doreste aplicarea acestui tip de vot chiar si la alegerile pentru PE.