Lideriii PDL se intrec in formulari cat mai plastice atunci cand e vorba de a caracteriza recentele atacuri ale presedintelui Traian Basescu la adresa unora din liderii formatiunii. Dincolo de acestea insa, mai toti se declara de acord cu Basescu chiar si atunci cand nu sunt de acord cu el.
"Atunci cand te bate tatal suporti mai usor, decat atunci cand te bate vecinul", spune Adriean Videanu.
Recentele critici ale presedintelui Traian Basescu la adresa PDL, despre care a spus ca e pe cale sa se bolsevizeze din cauza sistemului de vot adoptat pentru congresul din iulie, pare sa fi dat startul unui concurs de metafore in principalul partid de guvernamant. Rand pe rand, liderii formatiunii se leapada de sistemul de vot, adoptat de partid in noul statut, si incearca sa descrie cat mai plastic si sa minimalizeze criticile lui Basescu. Chiar daca indirect recunosc ca acestea sunt in parte intemeiate si destul de multe.
Cel mai nou intrat in acest "concurs" literar este prim-vicepresedintele PDL Adriean Videanu. Prezent joi seara la B1 TV, Videanu a definit destul de clar relatia partidului cu Traian Basescu: "Atunci cand te bate tatal suporti mai usor, decat atunci cand te bate vecinul".
Videanu a spus ca nu impartaseste punctul de vedere al sefului statului in privinta partidului: "Eu nu sunt de acord cu presedintele. Nu sunt de acord legat de bolsevizarea PDL. Sunt si argumente in favoarea a ceea ce a spus presedintele. PDL e un partid insa foarte mare, 40%, care nu se gestioneaza usor. E foarte importanta atunci structura de conducere a partidului. Cand sunt mai multe motiuni, este normal sa aiba un grup de sustinere, din interiorul careia sa se desprinda conducerea. Niciodata in PDL deciziile nu s-a luat intr-un numar de restrans de oameni, ci in BPN, care are aproape 40 de oameni. In interiorul BPN fiecare are vot, singurul care are dreptul sa ia anumite decizii in plus, este presedintele. Unde pot sa ii dau dreptate presedintelui, este ca in situatia in care este o singura motiune, cum e cea de fata, atunci da...".
Oricum, liderul democrat liberal sustine ca nu este surprins de gestul lui Basescu: "Nu e prima data in istoria PDL cand presedintele Basescu a spus ceea ce nu ii convine. Cand te bate tatal suporti mai usor, cand te bate vecinul, suporti mai greu. Ceea ce au condamn este atitudinea unor colegi de-ai mei, care, dupa ce s-au luat aceasta decizie, imediat dupa iesirea presedintelui, au spus invers. Nu m-am pronuntat niciodata nici in structurile partidului, pe aceasta tema, tocmai pentru ca sunt prim-vicepresedinte. La PDL deciziile nu se iau in gasti. Pentru ca suntem un partid care are personalitati".
Un alt lider PDL extrem de generos in metafore a fost recent ministrul Transporturilor, Radu Berceanu: Si el in dezacord cu teza bolsevizarii. "Domnul Basescu, atunci cand vrea sa atraga atentia, da la oase, asa, da greu, si ne-a trimis o torpila. Nu cred ca PD-L poate fi considerat un partid bolsevizat daca patru insi din ‘37 vin pe lista impreuna cu presedintele. Ideea, asa cum s-a discutat ea prin partid, a fost ca este bine sa i se dea posibilitatea prededintelui ss aduca trei-patru oameni alaturi de el, pentru a putea promova trei-patru figuri noi", a spus Berceanu.
"A fost o eroare pe care mi-o asum. Ala e un post vacant temporar, pe care el a dat examen. Daca persoana care este in concediu de maternitate se intoarce in 2 luni, postul nu mai exista. Sub aspect legal, n-am gresit nici cu o centima. Moral, in schimb, recunosc ca am gresit. Nu trebuia sa accept participarea la acest concurs, dar retineti ca n-a existat nicio numire", a declarat Videanu.