DeCeNews publica articolul Basistii care vor sa trecem Prutul, cati bani dau pe Basarabia ? (Autor: Val Valcu)
Cred ca dl. Theodor Baconski a tradus mesajul MAE rus la fel cum a numarat voturile, la Paris. Mie mi se pare ca "bravada nerusinata" ar trebui citit "fanfaronada nerusinata". Agresiunea verbala avea sens, daca erai vreo China sau vreo America. Sa te ratoiesti la o mare putere cand tu abia poti opri trei barcaze turcesti sa-ti braconeze apele teritoriale, e folclor. "Cu pantalonii rupti in cur si la fete dai bonjur!". Unde mai pui ca ai putea fi homosexual! La cate "reevalueaza" si imbarliga Traian Basescu, de ce-ar fi cinstit cand isi afiseaza dusmania fata de rusi?
Are vreun efect sa injuri Rusia, altul decat strangerea de voturi, aici, in Romania? Bulgarii sunt in NATO, ca noi, s-au batut pe bazele americane, cu noi, si au o relatie mult mai buna cu rusii decat noi. Polonezii vand in Rusia produse agricole de 5 miliarde de euro, anual. Nemtii...
De fapt, Traian Basescu isi continua programul electoral de-o viata. Sa construiesti un sistem agricol modern, care sa fructifice avantajele tarii noastre, concurandu-i pe polonezi, e greu. Sa-i faci pe cativa fraieri, din vorbe, pare a fi usor.
Ba chiar si unii intelectuali au pus cavitatea bucala (sa nu spunem botul, cand vorbim de colegii lui Funeriu). Domnilor, sa nu lasam ura fata de Traian Basescu sa ne intunece ratiunea, au sarit acestia. O fi presedintele un palavragiu, dar Basarabia ramane o problema, sa ne reconsideram istoria bla, bla, bla.
Daca ai avea crestere economica la fel ca Polonia sau Turcia, daca ai trai din excedentul comercial, ai putea sa te gandesti la unirea cu Basarabia. Pentru ca acest lucru necesita foarte multi bani. Germania Federala nu s-a injurat cu rusii, in 1990, ci a platit retragerea lor din Germania de Est, iar apoi a platit din greu reunificarea. Marcile de hartie ale DDR, bune doar la Monopoly, au fost schimbate cu valuta forte care era DM, la un curs de 1:1. Pensiile esticilor au inceput sa fie platite de vestici. Un program gigantic de investitii a pornit, de la infrastructura la administratia locala si la unitatile productive. Fiecare german a stiut cat va achita, din buzunar, si a acceptat costurile.
Daca patriotilor de carciuma, care azi vor sa treaca Prutul, li s-ar cere cateva mii de euro, de caciula, ar mai fi la fel de entuziasti? Cand pensionarii nu au bani de paine, iar Boc le reproseaza de doua ori pe an ca ingroapa statul in datorii din cauza lor, cum se vor unifica sistemele de pensii din cele doua tari?
In timp, printr-un efort pe care natiunea romana trebuie sa si-l asume. Nu cred ca avea nevoie de scandalul generat de Basescu un astfel de plan pe termen lung ( legat in primul rand de performanta economica, dar si de strategiile de "cucerire" spirituala a populatiei din Basarabia). Nicolae Ceausescu si-a adus aminte de Basarabia taman cand Gorbaciov dorea sa-l schimbe din functie. Acum, Basescu depinde de voturile spalatilor pe creier, care ar trebui sa-i mai ofere doi ani de mandat, blocand USL sub 50 la suta. Asa ca foloseste aceeasi strategie.
In loc de paine, ofera poporului circul mare cu Moscova. Are pitic, dresor de pedelei, inghititori de flacari si de rahat, scamatori care fac sa dispara miliarde. O mai avea public?