Presedintele Traian Basescu a declarat ieri la Kiev, in fata liderilor politici din regiune, in cadrul primului Forum al Comunitatii Optiunii Democratice, ca rezolvarea problemei transnistrene nu mai poate fi amanata, el cerand retragerea trupelor separatiste.

„Primul pas spre solutionare presupune atat retragerea trupelor straine, cat si desfiintarea fortelor militare si paramilitare ale regimului separatist de la Tiraspol in baza unui calendar cu garantii multilaterale“, a spus Traian Basescu.
In opinia sefului statului roman, pe aceasta baza poate fi initiat un proces de democratizare a regiunii sub coordonarea si monitorizarea institutiilor paneuropene. Presedintele Basescu a salutat lansarea la Kiev a Forumului Comunitatii Optiunii Democratice menit sa contribuie la intensificarea cooperarii intre statele din regiune, fiind o adevarata punte intre guverne. In acest context, Traian Basescu a mentionat ca Romania este gata sa imprumute din propria experienta tarilor din regiune. „Raspandirea valorilor democratice nu este un obiectiv in sine, ci un mijloc. Democratia si constructia europeana reprezinta procese interconectate din punct de vedere istoric“, a subliniat seful statului roman.

Focarele de conflict zonal trebuie eliminate

Presedintele a vorbit despre provocarile din zona Marii Negre cu accent pe existenta conflictelor inghetate. Basescu a apreciat ca in acest moment problema conflictului transnistrean a fost scoasa din starea de amorteala, insa rezolvarea problemei in sine nu mai poate fi amanata. Seful statului a afirmat ca provocarea cea mai importanta ramane existenta in aceasta zona a unor focare de conflict, cum ar fi regimurile autoritare din entitatile separatiste, Transnistria, Abhazia si Osetia de Sud.
In cadrul interventiei sale, presedintele Romaniei a propus relansarea si revitalizarea cooperarii regionale, prin intermediul unui format de cooperare neinstitutionalizat, respectiv Forumul Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat. „Initiativa Forumului porneste de la premisa ca regiunea in care traim trebuie racordata la procesul de transformare al continentului european“, a spus seful statului. La reuniunea de la Kiev au fost prezenti si presedintii Estoniei, Georgiei, Letoniei, Lituaniei, Macedoniei, Republicii Moldova, Sloveniei si Ucrainei, precum si secretarii generali ai OSCE, Consiliului Europei si OCEMN.