Presedintele Traian Basescu a cerut Serviciului Roman de Informatii sa se implice mai mult in furnizarea de informatii care sa conduca la combaterea coruptiei. Seful statului a aratat ca, datorita SRI, au fos evitate multe numiri de secretari de stat ce “aveau in spate grupuri de interese“.

Seful statului a cerut lucratorilor SRI sa sprijine mai mult combaterea coruptiei prin furnizarea de informatii catre institutiile abilitate, in cadrul programului national de combatere a coruptiei.
Actele de coruptie, a aratat Basescu, sunt legate, in principal, de factorul politic la toate nivelurile si de relatiile dintre mediul de afaceri si cel politic. “In ultima vreme, se constata o insistenta actiune a unei parti a mediului de afaceri, a aceluia care, de obicei, lucreaza la limita dintre legal si ilegal, de a-si asigura conexiuni, contacte si sprijin politic in favoarea intereselor economice“, a spus si premierul Tariceanu. Traian Basescu a gasit insa de cuviinta sa felicite SRI cu ocazia implinirii a 15 ani de la infiintare si pentru furnizarea de informatii prin care au fost evitate foarte multe “numiri de secretari de stat care aveau in spate grupuri de interese si erau promovati printr-unul sau altul dintre partidele Aliantei“ si ca aceste informatii au “scos din joc acesti oameni care erau impinsi de un grup sau altul de interese“.

Cerinte multiple ale presedintelui

Traian Basescu a declarat ca nu au fost luate in discutie eventuale schimbari in conducerea SRI, in schimb a precizat ca in acest an se va definitiva structura comunitatii de informatii, lucru agreat de toate structurile de informatii din Romania si discutat la ultima sedinta a CSAT. De asemenea, presedintele Basescu a precizat ca a solicitat SRI sa-si creasca si capacitatea de a da informatii cu privire la traficul de droguri, de armament si de persoane din zona Marii Negre. Seful statului a mai cerut SRI “sa-si intensifice activitatea“ si in privinta furnizarii de informatii legate de contrabanda. “Am precizat ca SRI trebuie sa iasa de sub aureola, de sub suspiciunea ca ar fi un continuator al fostei Securitati, explicand in acest mod si decizia politica pe care am luat-o ca arhivele fostei Securitati sa fie integral transferate catre CNSAS“, a mai afirmat Basescu.

Amenintat numai de sotie!

Potrivit lui Basescu, cea mai grava problema neacoperita prin bugetul SRI este fondul de salarii, ce ajunge pana in septembrie, motiv pentru care aceste resurse vot trebui completate o data cu rectificarea bugetara. Cat priveste “amenintarile“ la adresa sa, Basescu a spus ca aceasta este o chestiune care tine de SRI, nu una publica, seful statului preferand sa glumeasca pe aceasta tema.
“Pe mine cel mai tare ma ameninta nevasta, pentru ca nu ajung inainte de 12.00 acasa. Este amenintarea cea mai serioasa, continua, zilnica. N-o consider amenintare la adresa securitatii nationale“, a raspuns Basescu unei intrebari a ziaristilor.