Presedintele Traian Basescu le-a spus ieri parlamentarilor ca finalizarea cu succes a Acordului cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala inseamna pentru Romania redobandirea credibilitatii pe plan extern si inceputul iesirii din criza economica.

Traian Basescu a tinut in parlament un discurs intampinat cu aplauze de reprezentantii puterii, in cadrul caruia si-a expus pozitia in legatura cu felul in care guvernul si legislativul pot satisface interesul national al Romaniei. Opozitia a lipsit din sala. "Sunt nevoit sa imi reinnoiesc apelul la responsabilitate adresat formatiunilor politice din Parlamentul Romaniei. Romania se poate indrepta in curand spre incheierea cu succes a Acordului cu FMI. Obiectivul principal al acestui acord a fost evitarea derapajului in domeniul echilibrelor macroeconomice. Incheierea cu succes a acestui acord ar insemna ca Romania a iesit din situatia de criza, a pericolului de instabilitate macroeconomica, ar insemna ca Romania a reusit sa aplice un program de reforme care elimina consecintele unor comportamente economice si ale unor politici publice in domeniul bugetar despre care se poate spune ca au fost cel putin neadecvate", a subliniat Traian Basescu. "Daca acest acord cu FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala se finalizeaza cu succes, atunci Romania isi poate redobandi credibilitatea pe pietele financiare si poate redeveni atractiva pentru investitiile straine directe. Finalizarea acestui acord ar marca inceputul iesirii Romaniei din criza", a insistat seful statului. "Conditia materializarii acestei sanse a Romaniei este actiunea ferma si consecventa pe termen foarte scurt, respectiv in urmatoarele 30-45 de zile, la nivel de guvern si parlament, in cateva directii principale care au fost convenite cu FMI, UE si Banca Mondiala ca si conditii pentru incheierea cu succes a programului de scoatere a Romaniei din criza si reluare a cresterii economice.(...) Ceea ce va propun este in fapt un moratoriu asupra bataliei politice care sa permita deblocarea activitatii parlamentului. Personal cred ca acest lucru este posibil plecand de la realitatea ca toate partidele parlamentare sustin ca actioneaza in interes national", a pledat Basescu.
El a enumerat principalele obiective pe care parlamentul si guvernul trebuie sa le atinga pana la finalul anului: adoptarea Legii salarizarii unice, a Legii pensiilor si Legii bugetului de stat pe anul 2011, diminuarea consistenta a arieratelor, imbunatatirea planificarii cheltuielilor de investitii publice prin alocarea de resurse in primul semestru al anului astfel incat sa creasca absorbtia fondurilor de la Uniunea Europeana, Banca Europeana de Investitii si Banca Mondiala, incadrarea intr-un deficit maxim de 4,4% din PIB, prioritizarea investitiilor deja incepute si finantarea doar a acelor investitii care sunt viabile. In acelasi timp, a subliniat Traian Basescu, trebuie adoptata Ordonanta nr. 50 a guvernului privind creditele populatiei in asa fel incat actul normativ sa duca la protejarea drepturilor consumatorilor si imbunatatirea transparentei in sistemul de creditare bancara a populatiei.