La alegerile din noiembrie, Traian Basescu s-ar putea confrunta cu un adversar neasteptat, gripa porcina, sau mai precis psihoza starnita de afectiunea in cauza intr-o tara extrem de vulnerabila la panica, zvonistica etc. Mai exact, teama de contactare a virusului ar putea spori masiv absenteismul la vot, ceea ce il dezavantajeaza cumplit pe actualul sef al statului.
Pana in acest moment nu s-a inregistrat la noi niciun deces din cauza gripei porcine, dar panica se extinde vertiginos. Sute de cazuri inregistrate, spitale intrate in carantina, hoteluri inchise peste noapte, Mircea Badea intre suspecti, scoli inchise, tari vecine care vor sa inchida granitele cu noi, totul este in masura sa alimenteze spaima populatiei.
In plus, declaratiile de azi ale directorului institului de boli infectioase "Matei Bals", Adrian Streinu Cercel, pun gaz pe foc: "Sa zicem bogdaproste daca ne va da cineva vaccin in aceasta perioada in care o sa avem 5-6 saptamani de infectie cu potential sever. Suntem descoperiti in aceasta perioada de timp". Tot el mai spune ca un scenariu cu 20.000 de posibili morti " este una din variantele oficiale, dar e minim, asta e mizilic". Canalele TV au urcat epidemia de gripa la rangul de prim subiect al zilei, ingropand campania electorala, iar situatia se va deteriora mai mult ca sigur in zilele si saptamanile care urmeaza. Problema este ca gripa porcina poate da peste cap calcule politice majore ale unor actori importanti, iar prima victima este, din acest punct de vedere, Traian Basescu.
Mai exact, tot efortul sau de a convoca referendumul privind reducerea parlamentului poate fi facut praf de AH1N1. Dupa cum se stie la nivelul observatorilor politici, convocarea referendumului nu are decat un scop, in ce il priveste pe presedinte, anume aducerea unui segment cat mai mare de nehotarati la vot, in paralel cu influentarea, subliminala, a acestora in favoarea actualului presedinte.
Mecansimul psihologic e simplu si cunoscut de cand lumea: cine pune sampila cu "da" pe propunerea presedintelui e tentat sa voteze si pentru inca un mandat al acestuia. In situatia in care se afla acum, electoral vorbind, lui Basescu nu ii mai sunt suficiente procentele nucleului dur al PD-L, care l-ar vota, si are nevoie ca de aer de segmente noi, cu precadere al nehotaratilor.
Numai ca psihoza gripei porcine, care va atinge apogeul exact in perioada alegerilor, risca sa ii dea peste cap planul, impingand multi romani sa stea in casa, pentru ca aglomeratia din sectiile de vot reprezinta mediul perfect pentru contactarea virusului. Asa stand lucrurile, s-ar putea ca recentele acuzatii ale fostului ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, cel care sustine ca guvernantii nu se mobilizeaza suficient si ascund populatiei adevarata situatie in cazul gripei, sa merite mai multa atentie.
Nu ar fi exclus ca incercarea de a tine nu atat gripa, cat psihoza sub control sa fie motivata exact de temerile PD-L si ale lui Traian Basescu vizavi de absenteismul la vot.