CorectNews informeaza : Basescu a anuntat cu voce tremuranda ca va avea miercuri o "interventie" cu romanii

Cu ocazia depunerii juramantului de catre noul Ministru de Externe, Cristian Diaconescu, presedintele Traian Basescu a rostit marti primul discurs in care a facut referire la protestele care au debutat in urma cu 13 zile. Cu voce tremuranda, el a anuntat ca va "clarifica lucrurile cu romanii" in interventia sa de miercuri. Seful statului nu a precizat ora "interventiei" si, pana luni dimineata, nici pe site-ul Administratiei Prezidentiale nu au fost facte precizari in acest sens.
De la debutul protestelor, izbucnite dupa demisia de la Ministerul Sanatatii a subsecretarului de stat Raed Arafat, ca urmare a criticilor formulate la adresa sa de catre seful statului, presedintele Romaniei nu a mai avut decat o singura interventie publica, prilejuita de intalnirea anuala cu ambasadorii straini. Cu acea ocazie, el a tinut un lung discurs, in care nu a facut insa absolut nicio referire la situatia din tara, fapt ce a aprins si mai tare spiritele pe strazi. Traian Basescu nu a participat nici macar la festivitatile de Ziua Nationala a Romaniei, multumindu-se sa le transmita romanilor un mesaj in care facea apel la solidaritate. Marti dimineata, pe ora 11.30, el a fost in schimb filmat in zona Eroilor, la volanul unui autoturism Dacia Logan de culoare argintie, care se indrepta catre Palatul Cotroceni. Marti seara, in cadrul discursului de investire a noului ministru de Externe al Romaniei, seful statului a rupt pentru prima data tacerea pe tema situatiei din tara. De data aceasta nu a mai lacrimat, insa toata lumea a putut observa ca vocea sa tremura. Gurile rele afirma ca Traian Basescu a ales acest tocmai acest moment pentru a vorbi despre proteste din cauza previziunilor meteo - ninsorile abundente si frigul care au cuprins tara urmand sa le taie romanilor nemultumiti elanul de a iesi in strada.
Prezentam integral discursul de marti alsefului statului , asa cum a fost el redat pe site-ul Administratiei Prezidentiale:
"Domnule ministru, ca de obicei la remanieri, doar Presedintele vorbeste; ministrul care a depus juramantul asculta, si asa se termina ceremonia. As spune ca un lucru extrem de important si de salutat este ca aici se afla si fostul ministru, domnul ministru Baconschi, si noul ministru, ceea ce este un semnal de continuitate: politica externa a Romaniei nu se schimba o data cu ministrii, ci are miezul ei fundamental, care va continua.
As vrea sa multumesc domnului ministru Baconschi pentru modul cum si-a exercitat mandatul ca ministru si sa va doresc dumneavoastra succes pentru continuarea mandatului de ministru de externe al Romaniei. Aveti o misiune grea - as spune, dupa aspectele televizate, aproape imposibila -, si anume aceea ca Romania are forta sa continue, si acest lucru va trebui sa fie principalul mesaj pe care il transmiteti omologilor dumneavoastra din Uniunea Europeana, de peste Atlantic si nu numai.
Se observa o "veselie" a demolarii; probabil reusita recunoscuta international deranjeaza pe foarte multi, si nu pot sa nu observ ca mesajul domnului Ion Iliescu - care, nici mai mult, nici mai putin, aproape de pe masa de operatie transmitea ca Presedintele in functie trebuie sa raspunda, in conditiile in care dansul inca n-a raspuns nici pentru mineriade, nici pentru victimele de la Revolutie. Ii vedeam pe Crin Antonescu si pe Victor Ponta, care sustin nici mai mult nici mai putin: demisia Presedintelui, demisia Guvernului, demisia Parlamentului, adica o Romanie neguvernata; vedeam activisti din Consiliul Politic al Armatei - chiar astazi, fosti colonei in Armata Romaniei, dar care niciodata n-au fost dincolo de munci agricole, unde faceau propaganda lui Ilie Ceausescu - manifestand viguros impotriva a ceea ce s-a facut pana astazi pentru redresarea Romaniei, si, foarte adevarat, am vazut in aceste ultime doua saptamani romani nemultumiti, pe buna dreptate nemultumiti, si pentru care va trebui si mai multa explicatie, si solutii. Am vazut televiziuni ale unor fosti turnatori din Securitate promovand national si international dezastrul din Romania. Este obiectivul unei categorii care se teme si de urmarile legii, este obiectivul unor oameni care astazi trebuie sa raspunda in fata legii, de a crea dezordine, de data aceasta urcandu-se pe un val indreptatit de nemultumire al oamenilor care au trecut printr-un proces dur de ajustari structurale necesare pentru ca Romania sa poata merge inainte - taieri de salarii, cresteri de TVA, reduceri sau introduceri de impozite pe un anumit segment din pensii. Toate acestea au creat unor oameni care ar vrea ca Romania sa se intoarca la inceputul anilor 90 posibilitatea sa se urce pe valul nemultumirii populare. Este o nemultumire pe care o stiu, si nu de azi, nu de doua saptamani, o stiu din 2009. Sunt un presedinte care a castigat alegerile in conditiile in care se reduceau cate patru zile de plati de salarii pentru toti bugetarii in lunile noiembrie si decembrie 2009.
Deci, aveti o misiune extrem de dificila - si o suntetizez din nou: aceea de a recunoaste nemultumirea oamenilor pe masurile care s-au luat, dar care creaza Romaniei sansa sa evolueze pozitiv si, in acelasi timp, sa probati sau sa sustineti cu argumente ca Romania merge inainte.
Stiti ce ma socheaza cel mai tare? Ca mesajul lui Ion Iliescu, al lui Victor Ponta, mesajul lui Crin Antonescu, al asa-numitului lider al "societatii civile", fostul colonel Dogaru, sunt similare cu ale fostului presedinte al Republicii Moldova, actual sef al fractiunii Partidului Comunist din Republica Moldova, Vladimir Voronin.
Domnule ministru, aveti o misiune grea, in care va voi sustine, si sper ca cele ce voi clarifica in interventia mea de maine cu romanii sa va poata fi un suport. Va doresc mult succes in mandatul dumneavoastra! Succes!"