Cronica Romana: Primaria Capitalei, o miza uriasa

Sorin Oprescu este o problema nu numai pentru toate partidele politice mari dar este o problema si pentru sine insusi. Fotografia de moment il arata ca invingator detasat in competitia pentru Primaria Generala a Capitalei.
Doctorul Sorin Oprescu este, fara doar si poate, un politician cu multiple valente. Dar nu este un politician de mare calibru. (S-a vazut la prezidentiale.) Nu poate fi comparat cu niciunul dintre liderii care se exprima astazi pe prima scena a politicii. Plecarea lui din Partidul Social Democrat a fost ca urmare a unei suite de conjuncturi, initial nefavorabile lui - pe vremea cand apropiat fiind de Ion Iliescu a avut de suferit din partea lui Mircea Geoana o serie de mizerii - transformate, iata!, in reteta de succes a independentei. La Bucuresti, in cazul lui Sorin Oprescu s-a petrecut un lucru ciudat. La Primaria Generala votul este unul eminamente politic. Ei bine, Sorin Oprescu a fost votat pentru ceea ce reprezinta el ca om, nu ca politician. Demisia sa din Partidul Social Democrat a fost desigur salutata de catre multi bucuresteni, dar ea nu a contat atat de mult cat faptul ca Sorin Oprescu face parte dintr-o breasla extrem de respectata - in ciuda tuturor speculatiilor si sondajelor - cea a medicilor. Si nu orice fel de medic, ci chirurg. Prin faptul ca are la baza o meserie spectaculoasa practicata cu succes, s-a detasat de plutonul politicienilor care parca s-au nascut intr-un partid, nu in maternitate. A contat si platforma pe care si-a facut-o, spunand lucrurilor pe nume, din interiorul Partidului Social Democrat. Acum pleaca de pe o cu totul alta pozitie, si de aceea am spus ca Sorin Oprescu este o problema si pentru sine insusi. Trebuie ori sa-si reinvie trecutul ori sa se reinventeze.
Sorin Oprescu este o problema pentru Uniunea Social Liberala. Pentru care este esential sa castige batalia Capitalei. Repet, fotografia de moment il arata pe Sorin Oprescu drept castigator detasat, alergand, practic, fara competitori langa el. Asa ca, pentru Uniunea Social Liberala, varianta de a sprijini candidatura acestuia pare solutia cea mai buna. Partidul Social Democrat nu s-a bagat prea tare in afacerea asta. S-a multumit cu a lansa mesajul ca i se pare normal un astfel de gest. Prezenta lui Sorin Oprescu la congresele pesediste, declaratia sa ca este un om de Stanga, au facut parcursul acesta si mai lin. Cam pe aici s-a oprit interventia Partidului Social Democrat in legatura cu acest subiect. Odata cu initiativa de a-i sustine candidatura ca independent - independent, lucru subliniat apasat de Ion Iliescu si aprobat tacit de catre ceilalti lideri social-democrati - echipa lui Victor Ponta pare a fi stins motoarele. A intervenit insa, in forta, Crin Antonescu, cel care ii solicita lui Sorin Oprescu sa-si asume dimensiunea politica a Uniunii Social Liberale fara a se inregimenta in niciunul dintre partidele componente. Ceea ce spune presedintele Partidului National Liberal are sens. Pe de-o parte, Uniunea Social Liberala trebuie sa poata revendica succesul, previzibil, al doctorului Sorin Oprescu. Cum sa poata face acest lucru daca Sorin Oprescu nu-si asuma dimensiunea politica a Opozitiei unite? Pe de alta parte, lui Sorin Oprescu, daca va castiga competitia, ii trebuie o majoritate in consiliul general. Da, dar Sorin Oprescu l-a ingenuncheat pe Vasile Blaga - sprijinit de superstarul primarilor, Liviu Negoita - tocmai de pe pozitia de independent care spune numai ceea ce crede. (Asa i-au iertat bucurestenii si fantezia legata de autostrada suspendata.) Si asa ajungem la vorba lui Ion Iliescu. Greu de spus cum vor rezolva cei din Uniunea Social Liberala aceasta problema. Mai bine o lasau asa; cu rolurile impartite intre partidul National Liberal si Partidul Social Democrat, Sorin Oprescu nu e obligat sa se pronunte in niciun fel. Dupa eventuala victorie, sampania poate fi deschisa intre Victor Ponta si Crin Antonescu.
Sorin Oprescu este, evident, o problema uriasa pentru Partidul Democrat Liberal. Pierderea Capitalei nu ar fi, in sine, o catastrofa. Ar confirma o erodare a imaginii si o scadere a popularitatii, firesti pana la un moment dat. Respectiv chiar pana la pierderea alegerilor in Bucuresti. Cum s-ar pierde aceste alegeri, asta trebuie sa fie, si cred ca este!, cosmarul pedelistilor lucizi. Desemnarea contracandidatului pentru Sorin Oprescu. Belea! (Am inteles ca Teodor Paleologu tanjeste dupa aceasta postura. Omu’ vrea sa-si faca imagine, asta e clar. Daca vrea sa-si faca o imagine de clovn al politicii romanesti, e pe drumul cel bun.) Poate ca Partidul Democrat Liberal - impreuna cu Traian Basescu, bineinteles! - gandeste strategii prin care sa castige inca o data Capitala. (Ma intreb ce s-ar intampla daca Traian Basescu si-ar da demisia din functia de presedinte si ar candida la Capitala impotriva lui Oprescu???) Poate ca acum se desavarseste, printre pedelisti, o personalitate necunoscuta, pentru ca dintre cele stiute nu prea ai ce alege. Adica, e greu si sa pierzi onorabil in fata lui Oprescu, la ora actuala.