Ultimele alegeri europarlamentare au aratat ca la o prezenta scazuta la vot, partidul cel mai avantajat este PSD. Dintr-un motiv foarte simplu: electoratul rural, care este unul preponderent pro-PSD, este mai disciplinat decat cel urban si asigura, de regula, o prezenta mai mare la vot.
Asadar, prin extensie, candidatul PSD, Mircea Geoana, ar trebui sa fie avantajat de o prezenta scazuta la vot, iar Traian Basescu, nu (fireste, ne referim la calculele pentru turul doi). Din acest algoritm sociologic rezulta toate schemele de joc din ultima perioada ale presedintelui Basescu. Scopul lui Traian Basescu nu este doar sa recupereze o parte a electoratului pierdut, dar si sa asigure o prezenta cat mai mare a electoratului urban in raport cu electoratul de la sate. Numai asa poate castiga actualul presedinte batalia cu Mircea Geoana (dar si cu Sorin Oprescu) intr-un potential tur doi.
De aici si explicatia ultimelor miscari ale presedintelui. Legalizarea prostitutiei si dezincriminarea drogurilor a fost prima miscare din, anticipam noi, o serie de initiative ale lui Traian Basescu care vor urma in perioada care urmeaza. Scopul lor este unul transparent si a fost comentat de mai multi analisti politici. Si anume, castigarea bunavointei, daca nu chiar a sustinerii tinerilor in viitoarele alegeri prezidentiale. La aceste rationamente am mai adauga inca unul. Batalia lui Traian Basescu, de data aceasta cu un alt contracandidat, si anume cu Sorin Oprescu, pe votul celor de pana in 25 de ani. Nu vom intra prea mult in detaliile acestei batalii (aceasta va face obiectul unei analize separate). Ne vom rezuma sa afirmam doar atat: candidatul care va castiga increderea votantilor tineri are sansele cele mai mari sa castige cel de-al doilea tur. De ce? Pentru ca, de regula, tinerii sunt cei care pot crea emulatie electorala si tot ei sunt "ingredientul" principal al schimbarilor politice (daca acestea au loc, fireste).
A doua miscare a presedintelui - reformarea Parlamentului si reducerea numarului de parlamentari - se adreseaza, de asemenea, in cea mai mare masura electoratului urban. Scopul nedeclarat, dar evident, este de a asigura o prezenta cat mai mare la vot a acestui electorat. Cel mai probabil, prin deja consacrata formula "Dati-mi un Consiliu General". Doar ca de data aceasta mesajul va fi ceva de genul: "Daca doriti ca referendumul privind reducerea numarului de parlamentari (functie care rezoneaza in mintea majoritatii romanilor cu ideea de coruptie) sa fie considerat valabil trebuie ca cel putin 50% dintre romani sa se prezinte la vot".
In concluzie, batalia strategica a acestor zile este pe asigurarea unei prezente cat mai ridicate la vot. Si aceasta batalie este una exclusiv a lui Traian Basescu.