Presedintele Traian Basescu a anuntat marti seara ca a semnat decretul de organizare a referendumului pentru votul uninominal, simultan cu euroalegerile, in care cetatenii vor fi intrebati daca sunt de acord ca, la alegerile viitoare, parlamentarii sa fie alesi cu scrutin majoritar uninominal in doua tururi.
Pe de alta parte, miercuri se asteapta ca guvernul sa-si asume raspunderea pentru votul uninominal.
Seful statului a mentionat ca cetatenii vor raspunde prin "da" sau "nu" la intrebarea daca doresc ca toti deputatii si senatorii sa fie alesi, incepand de la primele alegeri pentru Parlament, in circumscriptii uninominale, prin vot majoritar in doua tururi.
Basescu a explicat ca, practic, traducerea intrebarii inseamna daca romanii doresc sa ii aleaga pe parlamentari asa cum ii aleg pe primari.
Basescu a motivat ca a ales data euroalegerilor, pentru a utiliza aceeasi logistica de la alegerile pentru PE.
Reactiile partidelor nu au intarziat sa apara.
Vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas, s-a declarat siderat de "modul sfidator" in care presedintele Traian Basescu incalca "orice principii constitutionale" si apreciaza ca decretul acestuia privind referendumul pentru uninominal are o problema juridica, intrucat nu mentioneaza data. La randul sau, vicepretedintele PNL Crin Antonescu a declarat ca problema votului uninominal va fi rezolvata in Romania de catre guvernul Tariceanu, prin asumarea raspunderii, iar seful statului "va putea zburda in campania electorala, intr-un referendum care nu mai are obiect".