Cotidianul: Traian Basescu imi face semn cu ochiul de sticla (Autor : Cornel Nistorescu)

Intrebat de Alison Mutler (Associated Press) in legatura cu inchisorile secrete ale CIA din Romania, Traian Basescu a trantit un raspuns naucitor:
- Intrebati-l pe domnul Nistorescu ca va spune, cel care va da instrucțiunile cum sa scrieți pe agenții.
Traian Basescu are destule probleme cu logica, cu limbile straine, cu vazul, dar, de auzit, aude perfect. A fost intrebat despre inchisorile secrete ale CIA din Romania, nu despre casa din strada Mihaileanu sau despre celelalte. Cineva ar putea crede ca raspunsul in dodii al presedintelui are o anume influența tiroidiana. Nici vorba! Traian Basescu a reactionat nervos la subiectul intrebarii puse de jurnalista de la AP. Inchisorile secrete din Romania raman o poveste neelucidata. Nici de Comisia Europeana, nici de parlamentarii romani, nici de presa romana. In ce ma priveste, cunostintele mele sunt doar dintre cele de cititor de presa. N-am fost niciodata un bine informat in materie. De fapt, n-am avut surse. Atata doar ca am avut sentimentul ca, la intrebarile despre inchisorilor secrete, Traian Basescu minte de stinge. Nici macar nu clipeste. Ratiuni de stat, am zis eu la inceput, iar mai tarziu, tot eu m-am gandit la intelegeri si targuieli care imi scapa. De aceea n-am scris despre subiect, de aceea n-am prea batut pe la usi, indaratul carora as fi putut afla un fel de sursa. Ca si in cazul Omar Hayssam. L-am prins prea tarziu si n-am avut prea multe date care sa ma ajute la o "citire" completa. Toate acestea nu m-au impiedicat insa sa banuiesc o anume legatura intre povestea inchisorilor secrete ale CIA (prelungite, zice-se, pana in 2005!), decizia de cumparare a avioanelor F-16, acordul hop-top dat amplasarii scutului antiracheta si chiar realegerea presedintelui din iarna lui 2009. Repet, o banuiala, rezultata din diverse conexiuni logice. Dar nici o proba pentru a putea face o afirmatie la modul transant.
Subiectul inchisorilor secrete este la originea sa o dezvaluire americana. Cu timpul a devenit o investigatie europeana, incheiata cam in coada de peste. Abia reluarea subiectului in SUA si revenirile unei televiziuni din Germania ce au atras atentia asupra operatiunii. Asa am aflat de rolul cladirii ORNISS de pe Strada Mures. (Acum imi dau seama ca nici macar n-am fotografiat-o pentru a o arata cititorilor ca posibil sediu de inchisori secrete americane in Bucuresti.)
Inchisorile secrete din Europa si din Romania sunt un subiect sa-i zicem "american". Associated Pres a scris de mai multe ori, ca si alte celebre ziare americane. Presa romana a ros cat a ros la acest subiect, dar n-a putut descoperi nimic. Fie din nepasare, fie din manipulare, fie dintr-un soi de patriotism ramas de pe vremuri. Sau pur si simplu pentru ca subiectul nu prinde la publicul autohton. Şi atunci, de ce sa mai sape?!
De ce m-a amestecat Traian Basescu in raspunsul la o intrebare privind o afacere cu care n-am nici o legatura jurnalistica? Raspunsul nu poate veni decat dintr-o calatorie ipotetica prin subconstientul prezidential. Traian Basescu inca nu a deprins protocolul functiei pe care o ocupa. N-are nici clasa umana. El a ramas tot marinar. Cand nu-i convine ceva te injura instantaneu. Te scuipa, iti zice ceva de mama sau iti arunca whisky-ul din pahar in plina fata. Traian Basescu atunci cind e enervat de ceva ti-o intoarce in doua fractiuni de secunda cu o injuratura de mama si nu pierde trei minute pentru a sopti un surazator "no comment".
La intrebarea Associated Press, eu am fost pomenit pe post de injuratura adresata englezoaicei Alison Mutler. Cat priveste instructiunile pe care le-as putea da colegilor straini, nu pot decat sa-i raspund cam in acelasi stil. Adica folosind un simplu sictir. In primul rand ca instructiuni dau ofiterii si primesc turnatorii sau subordonatii. Cuvinte de acest fel fac parte doar din gandirea, viata si exprimarea lui Traian Basescu si a celor ca el. Eu as putea da doar sfaturi. Şi daca ar fi sa le dau, iar jurnalistii straini ar fi sa ma asculte, atunci cu siguranta ca le-as spune despre democratia de tip african sau latino-american instaurata la Bucuresti. Din moment ce nici unul nu scrie despre asa ceva, cu siguranta ca nu ma asculta. Şi cand vor vedea ca am dreptate, s-ar putea sa fie prea tarziu. Vor fi departe sau vom imparti aceeasi celula!
Folosind numele meu pentru a evita sa raspunda la o intrebare care il incurca pe termen lung, Traian Basescu s-a purtat ca un securist batran. A tras cu ochiul lui rece catre colegii de breasla si catre mine, sugerand ca face o gluma ca sa-mi inghete transpiratia pe sira spinarii. Fara sa-si dea seama, el a izbutit sa relanseze in Romania subiectul inchisorilor secrete ale CIA, lucru de care tine mortis sa se descotoroseasca.