Potrivit site-ului Presedintiei, Traian Basescu a primit in cursul anului trecut nu mai putin de 25 de cadouri din categoria celor pentru care declararea este obligatorie. Valoarea cumulata a acestor obiecte se apropie de 4.000 de euro.

Doua machete ale unor barci cu panze si macheta unei corabii cu doua catarge, trei icoane pictate si statuete reprezentand un elefant sau un taur. Sunt obiecte intrate in gestiunea Administratiei Prezidentiale dupa ce acestea au fost primite in dar de catre seful statului. Cele mai valoroase au fost evaluate la 310 euro fiecare si constau, unul, in macheta unui palat oriental confectionat din metal alb si galben iar, celalalt, intr-un covor cu motive orientale si o cutie cu fructe, de asemenea orientale.

Placheta Al Jazzera

O placheta din sticla purtand inscriptia TV Al Jazzera se afla in custodia Presedintiei Romaniei. Obiectul primit de seful statului a fost evaluat la 30 de euro, valoare cu care se situeaza printre cele mai ieftine ca valoare de preluare in gestiune. Un alt cadou inventariat pentru care s-a stabilit acelasi pret de 30 de euro il reprezinta un set care contine un album Shanghai si sapte reviste in care este prezentat acelasi oras Shanghai. La valori de sub 100 de euro au fost evaluate si o caseta din lemn, un vas din ceramica neagra si macheta din ipsos a unui palat spaniol.

Doua barci cu panze si o corabie

Pe lista obiectelor se afla si trei machete ale unor ambarcatiuni. Doua dintre ele, reproduceri ale unor barci cu panze, sunt confectionate din metal alb si galben, in casete de prezentare, si au dimensiunile de 20x20 centimetri.
Cel de-al treilea il reprezinta macheta unei corabii cu doua catarge, lucrata in metal si eloxata in galben. Fiecare dintre cele trei obiecte au fost evaluate la cate 280 de euro.
Ceva mai sus, la 290 de euro, a fost cotat un tablou reprezentand un palat reflectat in apa, tablou montat in rama metalica si avand dimensiunile de 29x33 centimetri.

Tablou cu Stolojan

Unul dintre cadourile primite de Traian Basescu poate fi apreciat, dincolo de valoarea de evaluare de doar 75 de euro, ca fiind un obiect special. Este vorba despre un tablou in care un pictor a imortalizat o intalnire a presedintelui Romaniei, alaturi de Theodor Stolojan, cu oficialitatile din Koreea de Sud, in februarie 2006.