Lovitura de teatru pe scena politica romaneasca: Traian Basescu il invinge pe favoritul Adrian Nastase si rastoarna astfel toate calculele deja facute dupa primul tur. Daca romanii si-au demonstrat maturitatea, polarizandu-si votul si avand preferinte ferme de aceasta data, politicienii rateaza si acest examen, demonstrandu-se tot dame de larg consum. Primele bile negre le capata PUR si UDMR, partidele de casa ale PSD, care, de dragul guvernarii, o vireaza ca la Ploiesti si se repliaza in siajul Aliantei "D.A.”, fara sa astepte nici macar sfarsitul parastasului de rigoare. Concret, in timp ce liderii PUR rup colaborarea cu PSD - considerata strict electorala - si se declara gata de un nou mariaj, cei ai UDMR sustin sus si tare ca au vorbit ceva cu PSD, dar nu s-a stabilit nimic (asta in conditiile in care deja capatasera un post de vice-premier si se lacomeau la cateva dintre cele mai importante portofolii - invatamant, administratie si interne, economice). In comparatie cu UDMR, PUR mai capata o bila neagra suplimentara deoarece si-a drapat oportunismul si tradarea sub mantia "interesului national”. Mofluzi si parasiti, pesedistii isi ascut sabiile pentru judecata de apoi a lui Adrian Nastase, pe care doar o minune il mai poate salva de decesul politic. Cum insa Iliescu - viitor sef al PSD - este ateu declarat, soarta lui Nastase pare pecetluita.

Dupa cel mai scurt mandat din istoria sa - de doar doua saptamani - PSD a pierdut alegerile odata cu esecul inregistrat de Adrian Nastase. Marele perdant al acestor alegeri ramane totusi Adrian Nastase, care nu a pierdut atat presedintia, cat si partidul, iar viitorul sau politic este acum la bunul plac al lui Ion Iliescu. Tinanad cont de ultimele reactii ale lui Iliescu (mai exact de rezerva acestuia in promovarea candidaturii lui Nastase inainte de ultimul tur si de evidenta delimitare de colegul ghinionist dupa ce exit-poll-urile au prognozat infrangerea candidatului PSD) se poate vorbi mai curand de "raul plac” al starostelui social-democrat. Intr-adevar, la doar cateva ore de la esec, dinspre PSD batea deja zvon de mazilire a lui Nastase, considerat vinovat in primul rand de sfidarea vointei iliesciene. Indiferent de politele interne, politicianul Nastase s-a descalificat nu atat prin faptul ca a pierdut, ci pentru ca a fost infrant desi a avut de aproape toata mass-media si institutiile statului de partea lui. Mai mult, aliantele incheiate de el s-au dovedit a fi falimentare pentru PSD, PUR neezitand sa rupa protocolul imediat dupa ce victoria lui Basescu a devenit o certitudine, pastrandu-si toate mandatele de parlamentar obtinute prin generozitatea greu de justificat dovedita de Nastase. Ulterior, UDMR s-a grabit si ea sa-si anunte disponibilitatea colaborarii cu Alianta "D.A.”, in pofida negocierilor si intelegerilor deja perfectate cu PSD. Tras linie si adunat, PSD poate pune in carca lui Nastase toate esecurile inregistrate la alegerile din acest an, lucru pe care vechea garda - mazilita chiar de ghinionistul candidat - de abia asteapta sa-l faca. In ceea ce priveste Alianta, aceasta a trecut la impartirea sinecurilor.

Zvonuri in top: Gusa vrea SRI-ul, Oprisan a fugit din tara

Deocamdata, felierea cascavalului nu a provocat tensiuni, bucuria infratindu-i pe liberali si pe democrati. Asa cum anuntasera deja, cele doua componente ale Aliantei "D.A.” si-au constituit grupuri parlamentare separate, iar cum majoritatea pare sa se formeze in jurul lor au si doua propuneri pentru presedintia celor doua Camere: Mona Musca la deputati si Radu Berceanu pentru Senat. Daca aici lucrurile par clare, zvonuri ciudate au inceput sa circule in legatura cu viitorul premier odata cu reintroducerea in circuit a numelui lui… Theodor Stolojan. Cum zvonistica este o componenta de baza a politicii dambovitene, lucrurile poate ca nu ar fi luat amploare daca nu ar fi fost si numirea lui Calin Popescu Tariceanu - candidatul promovat tot timpul de Basescu pentru sefia Guvernului - in fruntea grupului parlamentar liberal de la Camera Deputatilor, numire care a ridicat mari semne de intrebare celor care, pana atunci, nu puneau la indoiala candidatura acestuia. Cum insa guvernul Aliantei de abia se coace, clarificarile trebuie sa mai astepte putin. Oricum, se pare ca surprizele nu lipsesc nici in varianta liberalo-democrata. Tot la capitolul zvonistica se inscrie o anumita dorinta, a lui Cozmin Gusa, care - zice-se - ar vrea, nici mai mult, nici mai putin, decat sefia Serviciului Roman de Informatii. Cat despre un vechi "amic” Marian Oprisan, baronul de Vrancea, s-a auzit, tot ieri, ca ar fi plecat din tara.

Constanta si-a votat masiv marinarul

In Constanta, in lupta pentru castigarea fotoliului de la Cotroceni, castig de cauza a avut, cum era de asteptat, tinand cont de faptul ca a fost marinar, candidatul Aliantei PNL-PD, Traian Basescu. Acesta a avut o victorie zdrobitoare asupra contracandidatului sau la presedintie, acumuland 61% din sufragii, acestea insumand 225.172 de voturi, in timp ce Adrian Nastase a reusit contraperformanta de a strange numai 39% din sufragii, mai exact 144.431 de voturi. Din punct de vedere al corectitudinii alegerilor, in Constanta, din numarul totalul de voturi 373.091, numai 3475 de voturi au fost anulate. In acest sens, candidatul Aliantei a strans voturi din toate ramurile, surclasandu-l net pe candidatul Uniunii Nationle PSD+PUR in ceea ce priveste voturile celor aflati pe platformele maritime, care au votat la sectia speciala 194, unde Adrian Nastase a primit numai 51 de voturi, fata de cele 335 ale lui Traian Basescu. Si petrolistii aflati in alte ape teritoriale, cei din Golful Persic si din Grecia, au acordat majoritatea de 345 de voturi Aliantei, Uniunea ramanand cu numai 34 de sufragii. De asemenea, si oamenii aflati in tranzit in ziua de 12 decembrie a.c. au acordat votul lor lui Traian Basescu, si nu lui Adrian Nastase. Astfel, la sectia speciala 196, amplasata in Gara Constanta, Alianta a acumulat 2.308 sufragii, iar Uniunea numai 713.
Manifestantii din seara de 12 decembrie, acuzati ca au aruncat cu portocale in sediul PSD Constanta

Intorcandu-ne putin in timp, mai precis alalta-seara, cand constantenii stiau deja rezultatele partiale pe judetul Constanta - care indicau ca Basescu "i-a luat fata” lui Nastase, atmosfera a devenit incendiara. La fel ca si in alte judete ale tarii, simpatizantii Aliantei au iesit pe strazi, cu masinile, cu baloane si fulare portocalii, inscriptionate cu insemnele Aliantei "D.A.”. Din masinile care au facut mai multe ture ale orasului, claxonand, a rasunat melodia "Romania, trezeste-te!”. Simpatizantii au avut grija sa nu ocoleasca sediul PSD Constanta, de unde, de la geamuri, mai multi ochi curiosi i-au privit. Manifestarea bucuriei s-a consumat fara incidente, desi, ulterior, mai multi reprezentanti PSD au sustinut contrariul. De exemplu, prefectul Gheorghe Martin a afirmat, in prezenta mai multor ziaristi si nu numai ca sustinatorii Aliantei au spart geamurile sediului PSD cu portocale si ca au proferat injurii la adresa PSD. In tot acest timp, mai precis in cursul zilei de ieri, noii parlamentari s-au aflat la Bucuresti, la prima intalnire de gen. Toti cei 12 alesi ai Constantei, care ne vor reprezenta in Parlamentul Romaniei au raspuns apleului de constituire al comisiilor parlamentare.

Mihei: "Intelegerea cu PSD a fost doar o intelegere electorala, care s-a incheiat odata cu inchiderea urnelor de vot”

In ceea ce priveste ruptura de PSD, nici umanistul constantean Andrian Mihei (deputat ales de pe listele Uniunii PSD + PUR Constanta) - care, sa nu uitam, declarase ca daca iese Basescu presedinte nu poate spune decat ca PUR are sigla o balanta - nu s-a dezmintit, declarand: "Intelegerea cu PSD a fost doar o intelegere electorala, care s-a incheiat odata cu inchiderea urnelor de vot”. Acesta a mai precizat ca grupul parlamentar PUR si-a desemnat liderii, in persoana Danielei Popa, respectiv vicepresedintilor Gratiela Iordache si Bogdan Pascu. Mult mai in verva s-a aratat Puiu Hasotti - senator PNL -, care s-a aratat mai mult decat satisfacut de votul constantenilor. "Le multumesc constantenilor care au votat cu Alianta si ii felicit ca nu s-au lasat impresionati de milogelile primarului Radu Mazare, care mi s-a parut ca s-a comportat ca o femeie urata si parasita. Ma bucur ca in Constanta electoratul s-a dovedit a nu mai fi vegetarian si ii felicit ca au raspuns asa cum se cuvine unei campanii murdare, care a incalcat legea in fiecare zi. Si daca tot a venit vorba de lege, sper sa putem aduce si in Constanta dreptatea si adevarul, nu in folosul nostru, ci in folosul cetatenilor”, a declarat Puiu Hasotti.

Pro Democratia, convinsa ca si in cel de-al doilea tur de scrutin au existat nereguli si confuzii

Dupa incheierea alegerilor, si reprezentantii Asociatiei Pro Democratia s-au simtit datori sa-si spuna punctul de vedere. Potrivit acestora, si in turul doi de scrutin au existat probleme insa, fata de primul tur al alegerilor, numarul situatiilor critice a fost in scadere. Astfel ca, Asociatia Pro Democratia a semnalat nereguli cu privire la organizarea procesului electoral in care BEC-ul a decis de unul singur cresterea numarului de sectii speciale de votare, pe de alta parte comunicarile privind votul persoanelor cu resedinta in alta localitate decat cea de domiciliu, in care votul respectiv devenea posibil si in afara sectiilor special amenajate din gari, porturi si aeroporturi, au creeat confuzii ce au fost reglementate, dar la cateva ore de la inceperea votarii, dand posibilitatea "turismului electoral” in anumite judete. Un alt neajuns privind defavorizarea electoratului urban ce nu dispunea de vize de flotant a atras privirile Asociatiei Pro Democratia ce a observat ca in urma unei contestatii ale Uniunii, accesul acestuia a fost interzis in jurul orelor 19.00, astfel cateva mii de persoane au fost puse in imposibilitatea de a vota. Implicarea autoritatilor locale in procesul electoral a facut sa genereze suspiciune asupra corectitudinii turului doi. De la transportul alegatorilor pana la mituirea lor, primarii si viceprimarii s-au implicat in mod nepermis in scrutinul din 12 decembrie. N-au lipsit, din pacate, amenintarile la adresa Asociatiei care a supravegheat si turul doi.