Parca nu a fost niciodata atata agitatie in viata politica romaneasca. Mutarile decisive se deruleaza cu o viteza halucinanta; practic, toate marile forte politice ale tarii sunt implicate intr-un razboi crancen de repozitionare pe un esichier politic din ce in ce mai instabil. Gesturi si declaratii care pareau tabu, dezvaluiri despre care se credea ca au fost ingropate definitiv, acuzatii, probate beton, impotriva unor oameni de care inainte nu se atingea nimeni. Tot sistemul de valori cimentat de o guvernare pesedista perfecta in cinismul ei, toata ierarhia cladita cu multa spaga si migala de aceeasi guvernare autoproclamata ca pentru o mie de ani se darama in aceste zile. Peste toate acestea, troneaza, din ce in ce mai puternic, cel care parca a reinventat politica mioritica, Traian Basescu.
Desfasurarea nebuna de forte din ultimul timp readuce in actualitate un subiect care parea inchis: alegerile anticipate. Cel care le promoveaza, mai insistent ca niciodata, chiar daca nu a scos un singur cuvintel cu privire la acestea, este chiar Traian Basescu. Situatia premierului Tariceanu este cel putin ingrata, daca e sa ne exprimam moderat; liberalii au inceput sa se clatine in urma croseurilor aplicate de o Elena Udrea teleghidata perfect de la Cotroceni; conservatorii si-au mai tras o data cu stangul in dreptul iesind din Alianta prin votul dat alaturi de PRM impotriva legii minoritatilor; PSD abia se mai tine pe picioare din cauza unui veritabil handicapat politic. Singurul care are ceva de castigat din aceasta nebunie este Basescu. Presedintele a devenit, prin comparatie cu toata agitatia murdara din jurul sau, imaculat, etalon al verticalitatii si al bunului simt. Basescu stie tot ce se intampla, dar nu intervine decat in urma unor calcule profunde.

Aliante socante

Dar sa vedem cine au fost cei care au iesit primii cu alegerile anticipate in dinti. Impotriva tuturor asteptarilor, acestia au fost chiar cei din PSD. Daca in urma cu doar cateva saptamani, presedintele Geoana declara ca nu este pregatit pentru o astfel de miscare, dintr-odata, in mijlocul unei demente a dezvaluirilor, a anchetelor si acuzatiilor, PSD se declara gata de anticipate. Asta in conditiile in care social- democratii nici nu mai stiu pe cine au presedinte. A sarit imediat si PRM, ca intotdeauna dispus la astfel de solutii de soc si atat. Luam alt aspect: de ce pe lista celor banuiti de corupti si a caror averi urmeaza sa fie luate la puricat nu se gaseste (inca) nici un membru PSD? Concluzia care se iveste este una socanta: Basescu pare dispus sa mearga alaturi de PSD spre anticipate, doar pentru a se dispensa de un PNL care a devenit pentru el un balast de imagine si de o solutie conservatoare imorala pe care nu a suportat-o niciodata. In aceste momente confuze, Basescu ar castiga alegerile cu cel putin 80% din voturi, fara nici un fel de probleme. Si pentru a nu fi acuzat apoi ca doreste instaurarea unui regim PD-ist autoritar, ar coopta PSD, curatat insa pana la os de cangrenele sale. Iar daca in zilele care vor urma vom vedea pe deja celebrele liste de corupti numele lui Nastase si Mitrea, ne putem, practic, pregati sa incepem anul 2006 cu alegeri anticipate.