• 3 ian 2005 - Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, declara ca Romania este prima interesata sa ofere solutii "viabile si concrete" de rezolvare a situatiei din Transnistria.
• 8 ian 2005 - Presedintele Traian Basescu declara ca abordarile de politica externa care sa consolideze pozitia Romaniei in structurile din care face parte, tinand cont de rolul sau strategic la Marea Neagra, vor constitui o prioritate a noii administratii de la Bucuresti. El spune ca in jurul Marii Negre sunt tari pe teritoriul carora sunt conflicte "inghetate", cum ar fi Azerbaidjan si "discutia Moldova cu enclava Transnistria", iar Romania este dispusa sa-si asume un rol important in "clarificarea lucrurilor", in democratizarea tarilor din jurul Marii Negre, ca o garantie de securitate pentru Romania si ca o contributie care sa consolideze pozitia ei in NATO si UE.
• 11 ian 2005 - Basescu declara ca relatia cu Republica Moldova va fi o prioritate a politicii externe romanesti si ca va trebui sa ajunga la o intelegere cu omologul sa Vladimir Voronin, declarandu-se dispus sa mearga la Chisinau. "Diplomatii romani vor trebui sa inteleaga ca e placut sa zbori la Washington, la Bruxelles, la Paris si la Berlin, dar trebuie sa ia drumul spre Tbilisi, spre Kiev, spre Chisinau, acolo unde Romania poate sa atraga, poata sa-si faca prieteni, aliati, sa devina factor de stabilitate in zona, sa devina un factor de influenta alaturi de aliatii turci si bulgari", afirma seful statului.
• 13 ian 2005 - Vladimir Voronin declara ca parteneriatul strategic al Moldovei cu Rusia nu trebuie sa fie in opozitie cu integrarea europeana. El mai spune ca Moldova va urmari sa isi imbunatateasca relatiile cu Romania si Ucraina.
• 18 ian 2005 - Traian Basescu prezinta ambasadorilor acreditati la Bucuresti directiile de politica externa ale Romaniei. El precizeaza ca Romania vrea sa contribuie hotarator la ancorarea europeana a Republicii Moldova. Basescu afirma ca relatia cu Republica Moldova va constitui o prioritate a mandatului sau. El apreciaza ca viitorul european al acestui stat trebuie asumat ca o obligatie morala a intregii societati romanesti. Presedintele spune ca autoritatile de la Bucuresti vor promova consecvent respectarea angajamentelor OSCE privind Transnistria si vor sprijini implicarea sporita a UE, alaturi de SUA, in rezolvarea acestei surse de instabilitate la granita estica a Romaniei si a Europei institutionale.
• 20 ian 2005 - Mihai Ungureanu declara ca Romania este interesata de incheierea unor parteneriate strategice si de consolidarea misiunilor diplomatice din tari precum Moldova, Ucraina, Federatia Rusa.
• 21 ian 2005 - Traian Basescu face prima vizita oficiala in calitate de sef de stat, la Chisinau. La finalul convorbirilor cu presedintele Vladimir Voronin, Basescu declara ca Romania va fi cel mai puternic avocat al Republicii Moldova pentru integrarea in UE si ca nu va permite niciodata ca aceasta tara sa fie santajata pentru energia electrica. Basescu i-a spus lui Voronin ca, la orice fel de probleme, sa incerce mai intai un telefon la Bucuresti, pentru ca nu va fi tara care sa raspunda mai prompt decat Romania. "Suntem hotarati sa tratam Republica Moldova cu respectul cuvenit pentru un stat independent si suveran. Suntem doua state legate de aceeasi istorie, de care nu ne este rusine niciunuia si cred ca trebuie sa ne lege viitorul comun in Uniunea Europeana", a afirmat Traian Basescu. Seful statului roman a mai spus ca "Romania garanteaza Republicii Moldova ca va fi cel mai puternic avocat pentru integrarea sa in UE".
Vladimir Voronin a salutat cu deosebita placere vizita lui Traian Basescu la Chisinau, despre care a spus ca este prea scurta si mult asteptata, avand in vedere ca precedenta vizita a unui sef de stat roman, in Republica Moldova, avusese loc in urma cu sase ani. Voronin a spus ca ambele parti au ajuns la concluzia ca nu este normala situatia relatiilor dintre cele doua state vecine, care erau "inghetate sau semiinghetate".
Cei doi sefi de stat au facut si un schimb de cadouri: Vladimir Voronin i-a daruit lui Traian Basescu un album despre Republica Moldova si o sticla de coniac President, vechi de 40 de ani, iar seful statului roman, omologului sau moldovean, un album despre Romania. Ei au semnat o declaratie care prevedea ca R. Moldova si Romania vor intensifica relatiile in vederea realizarii obiectivului strategic al ambelor tari de a adera la UE, fapt ce include consultari politice intre institutiile relevante.
Vizita s-a incheiat cu un dejun oferit de presedintele Vladimir Voronin la crama Milestii Mici.
• 31 ian 2005 - Presedintele Basescu face o vizita la Londra. Basescu si premierul britanic Tony Blair adopta o declaratie comuna, conform careia cei doi au analizat obiectivul extinderii ariei de democratie, stabilitate si prosperitate dincolo de granitele viitoare ale UE si au convenit sa isi coordoneze eforturile cu ceilalti membri si potentiali membri ai Uniunii pentru a sprijini implementarea planurilor de actiune ale UE pentru Republica Moldova si Ucraina.
• 2 feb 2005 - Basescu si Voronin au o convorbire telefonica privind aspectele referitoare la Moldova abordate in intalnirea intre Tony Blair si seful statului roman. Basescu i-a relatat omologului sau moldovean ca a solicitat sprijinul premierului britanic pentru desemnarea, de catre CE, a unui comisar european pentru R. Moldova. Traian Basescu l-a informat pe Vladimir Voronin ca a discutat cu premierul britanic si despre problema transnistreana. Pe de alta parte, Basescu si Voronin au convenit asupra necesitatii adoptarii unei decizii privind construirea gazoductului Drokina-Falesti-Ungheni-Iasi, ca solutie alternativa de aprovizionare a Romaniei.
• 8 feb 2005 - Traian Basescu are o intalnire, la Cotroceni, cu seful Delegatiei CE la Bucuresti, Jonathan Scheele, seful statului insistand asupra necesitatii unei prezente mai active a UE in evolutiile politice din R. Moldova.
• 11 feb 2005 - Vladimir Voronin ii trimite lui Traian Basescu 11.000 de sticle cu vin din renumitele crame moldovenesti Milestii Mici si Cricova. Sticlele cu vin reprezinta o donatie catre Administratia Prezidentiala si acestea vor fi folosite in activitati de protocol, preciza purtatorul de cuvant al seful statului roman.
• 22 feb 2005 - Presedintele Basescu apreciaza, in discursul rostit la summit-ul NATO de la Bruxelles, ca situatia din Transnistria reprezinta un pericol la frontierele UE si NATO.
• 27 feb 2005 - Presedintele Republicii Moldova infirma existenta unor tensiuni in relatiile Chisinaului cu Moscova, dar respinge formula de solutionare a conflictului cu Transnistria propusa de Rusia, care prevedea federalizarea teritoriului moldovean. "Tot ceea ce s-a facut pana in prezent in actualul format a fost sa consolideze regimul transnistrean si, in opinia noastra, implicarea, de pilda, a Uniunii Europene, Statelor Unite si Romaniei ar putea schimba situatia", spune Voronin.
• 6 mar 2005 - Partidul Comunistilor din Republica Moldova, proeuropean, aflat la putere din 2001, castiga scrutinul legislativ.
• 7 mar 2005 - Premierul Calin Popescu Tariceanu isi exprima speranta ca politica Republicii Moldova, in urma alegerilor, sa fie net pro-europeana, amintind ca Romania sustine aspiratiile europene ale statului vecin.
• 9 mar 2005 - Traian Basescu face o vizita la Washington. El discuta, la Casa Alba, cu presedintele SUA, George W. Bush, inclusiv despre Republica Moldova si procesul de democratizare a regiunii Marii Negre. Bush spune ca Basescu i-a dat "sfaturi" foarte bune, cu privire la Republica Moldova, iar in ceea ce priveste Marea Neagra, presedintele american considera ca seful statului roman are o viziune clara asupra modului in care lumea poate deveni mai pasnica. El precizeaza ca l-a intrebat pe presedintele roman cu ce il poate ajuta, ce pot face Statele Unite pentru democratia din regiune. Mentionand ca reprezentantul unei tari vecine cu R. Moldova a venit in Biroul Oval, Bush spune ca intelege ca un vecin democratic este unul care va fi si pasnic.
• 10 mar 2005 - Traian Basescu declara, la Consiliul de Relatii Externe din Washington, ca in problema Transnistriei exista o singura solutie, respectiv retragerea armamentului si soldatilor rusi, lasand Republica Moldova sa fie independenta in granitele sale.
• 16 mar 2005 - Presedintele Basescu are convorbiri telefonice cu omologii sai din R. Moldova si Georgia, Vladimir Voronin si Mihail Saakasvili, pe care ii informeaza in privinta discutiilor pe care le-a avut la Washington, cu presedintele SUA.
• 4 apr 2005 - Vladimir Voronin este reales in functia de presedinte al Republicii Moldova.
• 21 apr 2005 - Presedintii Romaniei si Ucrainei, Traian Basescu si Viktor Iuscenko, discuta, la Bucuresti, despre conflictul transnistrean.
• 22 apr 2005 - Traian Basescu participa, la Chisinau, la reuniunea GUUAM (Georgia, Ucraina, Uzbekistan, Azerbaidjan, Moldova), la care una dintre principalele teme viza gasirea unei solutii pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Inaintea plecarii, Basescu declara ca exista deja o corelare a pozitiilor Romaniei, Ucrainei, Republicii Moldova si probabil Georgiei in privinta solutionarii problemei transnistrene. La Chisinau, Traian Basescu declara ca doreste modificarea formatului negocierilor pentru reglementarea crizei transnistrene. El spune ca autoritatile romane au gresit cand au decis sa nu se mai implice in aceasta problema.
Statele membre GUUAM semneaza o declaratie in care condamna separatismul si practicile de ocupare a teritoriilor si cheama Rusia sa-si retraga trupele din Georgia si Moldova.
• 28 apr 2005 - Voronin atrage atentia asupra necesitatii solutionarii conflictului transnistrean. Potrivit acestuia, "experienta a 12 ani de discutii fara rezultat" demonstreaza ineficienta actualului format de negocieri si necesitatea modificarii aces