Constantin Gheorghe publica pe blog articolul "Intoarcerea la ceausism", pe care il puteti citi in continuare.
'Ca Pulea Voda (Traian Basescu - n. red.) nu stie decat una si buna, nicio noutate. O tine ca Ivan cu fluierul cu Parlamentul unicameral. Pentru ca altceva nu are de propus. Si mai ales pentru ca nu vede utilitatea democratiei. Crede ca asa sistemul va fi mai eficient. Nu va fi.
Problema proastei guvernari NU sta in Parlament, pentru ca NU Parlamentul aplica legea. Problema proastei guvernari se gaseste la Guvern si in modul in care sunt selectate si promovate elitele administrative. Pe de o parte ingradesti puterea Parlamentului, pentru a-l neutraliza in calitate de controlor al puterii executive, iar pe de alta parte inlocuiesti elitele administrative, cate vor mai fi fiind, cu activisti politici, a caror singura calitate este fidelitatea fata de partid. Este, de fapt, o intoarcere la sistemul politic al ceausismului, in care partidul preia controlul asupra statului.
Tot din proiectul politic al intoarcerii la ceausism face parte si inlocuirea lui Geoana din fruntea Senatului. Care se va petrece, mai devreme sau mai tarziu. Asa, controlul puterii asupra Parlamentului va fi total. Iar cu independentii si cu viitorii transfugi din PSD si PNL se va pune si de majoritatea necesara schimbarii Constitutiei. Care schimbare nu se va limita la renuntarea la Senat, fiti siguri! Va insemna, de fapt, schimbarea regimului politic, cu intarirea functiilor executive ale presedintelui.
Bun, poporul asta s-a saturat de democratie. De aceea va vota cu ambele maini aceste modificari, din ura fata de clasa politica. Doar ca si dupa asta tot de proasta guvernare va avea parte. Pentru ca nu de la democratie se trage proasta guvernare, ci de la absenta ei, de la faptul ca el, poporul, nu vrea sa-si asume nicio obligatie. O democratie nu poate functiona fara un sistem de contraputeri. Pentru a avea o Putere responsabila si eficienta e nevoie de o Opozitie puternica si eficienta. La noi opozitia este vazuta drept o anomalie, o pierdere de timp. Unanimitatea este idealul.
Doar ca unanimitatea nu rezolva nici problemele economice, nici pe cele sociale, nu rezolva nimic. Daca vom continua sa credem in conducatorul providential, care se lupta cu toate greutatile si le biruieste, pentru noi si bunastarea noastra, inseamna ca n-am invatat nimic din istorie, dar si din viata noastra in ceausism.
Asadar, daca vreti sa stiti ce-i basescianismul, raspunsul este simplu: un ceausism cu strabism!
PS: societatea civila e moarta, si a inceput sa puta. Poate de asta a ajuns irespirabila atmosfera politica.'