DeCeNews : Cum si cand sarbatoresti Ziua Republicii? (Autor : Val Valcu)

Pe 30 Decembrie, Stalin si poporul rus ne-au adus o noua sarbatoare in calendar: Ziua Republicii. Inca nu am vazut pe nimeni sa ciocneasca un pahar de vin in amintirea lui Visinski, desi multi sustin ca nu exista sistem mai bun decat sistemul republican. E drept ca toate dictaturile moderne, care au ucis sau arestat milioane de oameni, au fost conduse de presedinti, dar ce conteaza, important e ca poti sa-ti alegi o data la 4-5 ani seful statului.
De Ziua Monarhiei am intalnit mii de oameni fericiti ca au putut petrece cateva ore la Palatul Elisabeta. Nu conteaza ca nimeni nu se bucura in strada de Ziua Republicii, daca atatia romani sunt dispusi sa faca sacrificii pentru sistemul republican. Au renuntat de bunavoie la istorie, la sansa de a face parte dintr-o familie de state care incepe cu Marea Britanie, continua cu dinastiile Golfului si merge pana la superputerile economice din Asia, cum ar fi Japonia.
Romanii ar trebui sa aniverseze Ziua Republicii si pentru ca ei platesc distractia pe care republica o aduce, odata la 4-5 ani, cand au loc prezidentialele: dihonie in societate, crize politice care lovesc economia, campanii electorale de miliarde, recuperate, in final, tot de la contribuabil.
De ce n-ar fi fericiti romanii fiindca isi pot alege singuri conducatorul, asa cum a hotarat pentru ei URSS, in 1947? Poate doar frigul sa fie o problema. Asa ca propun sa aniversam Ziua Republicii vara. Pe 29 Iulie, de exemplu.