Daca, duminica viitoare, ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, Alianta D.A. le-ar castiga detasat, cu aproape jumatate din voturile alegatorilor. Personalitatea politica
in care romanii au cea mai mare incredere ramane Traian Basescu. Daca PSD n-ar fi fost la guvernare intre 1990
si 1996, in Romania ar fi acum mai putina coruptie.
Biroul de Cercetari Sociale din Bucuresti a realizat, in perioada 26 aprilie-4 mai, un sondaj de opinie in 70 de orase si sate din 37 de judete. Persoanele intervievate au fost alese prin pas statistic, in marea lor majoritate (peste 95%) locuind in apartamente care se termina cu cifra 4: 4, 14, 24, 34, 44... 94...134...184 etc. In acest fel s-a asigurat principiul selectiei aleatorii, fiind nula probabilitatea ca cetatenii domiciliati la apartamentele/casele cu numarul 4 sa aiba alte opinii decat cei domiciliati la apartamentele cu nr. 1, 3, 5 etc. In cadrul fiecarei case a fost intervievata acea persoana care urmeaza sa-si sarbatoreasca prima ziua de nastere.
Personalitatea politica in care romanii au cea mai multa incredere, 53%, este presedintele Traian Basescu. Prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu este pe locul doi, cu 30%, urmat la egalitate de puncte (26%) de Emil Boc si Mircea Geoana. Urmeaza, apoi, in ordine, Teodor Melescanu (23%), Corneliu-Vadim Tudor (20%), Gheorghe Flutur (19%), Bogdan Olteanu (17%), Adriean Videanu (17%). Fostul prim-ministru PSD Adrian Nastase a cunoscut cea mai abrupta cadere, intrunind abia 12% din increderea celor chestionati.
Daca, duminica viitoare, ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, Alianta D.A. ar intruni cele mai multe voturi: 49,2%. Pe locul al doilea s-ar situa PSD, cu 19,6%, urmat de PRM, cu 12,1%, PNG, cu 7,1%, si UDMR, cu 5,9%. Restul partidelor nu ar trece pragul electoral, iar numarul celor indecisi si absenteisti de la scrutin s-ar situa undeva la 30 de procente. Persoanele chestionate in sondaj care ar vota Alianta D.A. si-ar imparti destul de echilibrat voturile intre partidele care o compun. Astfel, daca PNL si PD s-ar hotari sa participe la alegeri pe liste separate, ar obtine urmatorul punctaj: PD - 47%, PNL - 45%. Restul intervievatilor fie nu voteaza, nu s-au hotarit sau voteaza cu alt partid.
Daca la alegerile europarlamentare care vor avea loc peste cateva luni partidele ar participa singure, s-ar realiza urmatoarea situatie: PD - 26,3%, PNL - 24,4%, PSD 19,5%, PRM - 11,6%, UDMR - 6,3%, PNG - 5,9%. Restul partidelor ar obtine un scor de sub 2%.
Sondajul mai prezinta rezultatul a doua situatii politice fictive. Astfel, 44% dintre subiectii chestionarului sunt convinsi ca in Romania ar fi mai putina coruptie daca PSD n-ar fi fost la guvernare in perioada 1990-1996 si 2000-2004; 30% dintre chestionati spun ca am fi avut aceeasi coruptie, 12% mai multa si 14% nu stiu.
In schimb, la intrebarea "daca Romania ar fi guvernata de PRM credeti ca ar fi acum mai multa sau mai putina coruptie?", cei chestionati au dat urmatoarele raspunsuri: 38% mai putina coruptie, 25% mai multa coruptie, 37% nu stiu.
Sondajul de opinie este reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, cu o eroare statistica de +-3,1%.