Scandalul referitor la acordarea preferentiala a asa-numitei "publicitati de stat” este departe de a se fi incheiat. Dupa relansarea lui de catre premierul Calin Popescu Tariceanu chiar de la tribuna Parlamentului, al doilea episod s-a derulat ieri, la sediul Guvernului, unde reprezentanti ai Executivului si ai asociatiilor jurnalistilor au incercat sa gaseasca solutia optima privind acordarea respectivei publicitati. Deocamdata, toata lumea a fost de acord ca solutia finala trebuie sa respecte si sa asigure liberatatea de expresie si liberul acces la informatie, concomitent cu excluderea oricarei posibilitati de "manipulare si influentare” a presei prin acordarea tipului de publicitate in cauza - actiune in care PSD-ul a excelat in ultimii patru ani.

Fara a se fi luat vreo decizie, discutiile au relevat doua posibile cai de rezolvare: modificarea legii referitoare la transparenta informatiei si achizitiilor publice (in sensul alocarii publicitatii doar pe criteriul audientei sau tirajului) sau promovarea unei legi speciale privind alocarea acestor fonduri de publicitate, tinand cont ca este vorba de bani publici. In context, cazul societatilor nationale si al regiilor autonome a constituit o tema aparte datorita statutului lor. Cum insa atat societatile nationale cat si regiile autonome beneficiaza de finantari de la buget - situatie subliniata de Calin Popescu Tariceanu - nu se vor putea sustrage viitoarelor reglementari, indiferent care vor fi acelea. Mai mult, primul ministru a amintit si de faptul ca toti directorii regiilor si societatilor nationale au fost numiti pe criterii politice si, prin urmare, "raspundeau la comenzile politice ale PSD-ului”, fapt care explica foarte clar acordarea publicitatii de stat pe criterii strict clientelare. Discutiile pe tema acordarii publicitatii de stat au oferit unora dintre jurnalisti ocazia exprimarii unor nemultumiri, Cristian Tudor Popescu, de exemplu. Ei au tinut sa acuze "concurenta neloiala” pe care ziarele trusturilor de presa care au si un post de televiziune o fac celorlalte publicatii. Concret, s-a apreciat ca promovarea respectivelor ziare pe posturile TV "se face in afara regulilor de publicitate” ba chiar se ajunge la situatia in care publicatii cu tiraj redus sunt prezentate "pe picior de egalitate cu marile ziare”. In concordanta cu tema discutiei organizate ieri la Guvern, jurnalistii in cauza au mai sustinut ca astfel de "ziare mici” sunt de multe ori folosite de catre "grupuri de interese politice sau economice” tocmai pentru manipularea opiniei publice.

Dupa ce a servit PSD-ul din toate pozitiile, Valentin Nicolau incearca acum sa-si faca scut din respectarea legii

Coincidenta sau nu, directorul SRTV, Valentin Nicolau, a adresat tot ieri o scrisoare deschisa membrilor comisiei parlamentare care va controla activitatea institutiei conduse de el. Nicolau a solicitat pe aceasta cale derularea anchetei parlamentare in conditii de deplina "transparenta”. In acest sens, documentul semnat de Nicolau contine o serie de reguli menite, in opinia sa, sa elimine eventualele abuzuri, de la anuntarea oricarei audieri cu 24 de ore inainte si respectarea "tematicii initiale” (mai exact anularea oricaror intrebari "ajutatoare”) pana la prezentarea - obligatorie - a concluziilor raportului conducerii TVR inainte de dezbaterea sa in Parlament. Dincolo de faptul ca traim in Romania - unde practica a demonstrat ca orice abuz este posibil - temerile lui Nicolau si profundul sau respect fata de reguli si de lege, recent manifestat, ne face sa ne intrebam unde era Valentin Nicolau cand televiziunea publica ne agresa, pe banii nostri, cu stiri atent "selectate” despre activitatea Guvernului PSD si despre modul in care eram priviti de catre partenerii externi sau cand opozitia aparea la TVR de Paste si de Craciun si asta daca nu cumva critica si cu aceste ocazii sfinte bunatate de guvernare PSD-ista. Nu suntem de acord cu schimbarea "stapanilor” postului de televiziune national, nu pledam pentru inlocuirea controlului politic al PSD-ului cu cel al noii puteri, dar asta nu inseamna ca actuala conducere a TVR se poate ascunde in spatele sintagmei "epurari politice”. Adevarul este ca posturile nationale de radio si televiziune au manipulat si mintit in folosul puterii - totul pe banii contribuabililor. In mod transparent, translucid sau opac, asistati sau nu de juristi, convocati cu 24 de ore sau cu 24 de minute inainte la audieri, membrii conducerii SRTV si SRR trebuie sa raspunda pentru servilismul si lipsa lor de profesionalism, inclusiv pentru modul in care au cheltuit fiecare ban public deoarece numai asa putem spera ca cei care ii vor inlocui vor administra, "transparent si legal”, respectivele institutii.