Senatorii si deputatii au hotarat ieri "sa faca odata pentru totdeauna lumina asupra unei pete negre din trecutul recent al Romaniei: misterul conturilor lui Nicolae Ceausescu", asa cum a cerut, la inceputul lunii, liderul conservatorilor, Dan Voiculescu. Acestia au adoptat, in plenul reunit al celor doua Camere, constituirea "Comisiei de ancheta pentru investigarea si clarificarea referitoare la conturile lui Nicolae Ceausescu", constituita din cinci membri. Astfel, senatorul PSD Ioan Chelaru, deputatul PNL Titu Gheorghiof, deputatul PRM Gelil Eserghep, senatorul UDMR Verestoy Attila si senatorul PC Sabin Cutas, toti detinatori de certificat ORNISS privind accesul la documente clasificate, vor prezenta, peste sase luni, rapoartele preliminare si raportul final rezultate din anchetarea cazului conturilor lui Ceausescu. La dezbateri, senatorul PRM Gheorghe Funar a contestat articolul referitor la competenta comisiei "de a semnala aspectele insuficient reglementate, in vederea luarii de masuri corespunzatoare", motivand ca "Ceausescu a fost omorat in sfanta zi de Craciun", ceea ce presupune ca nu se mai poate lua nicio masura.

Parlamentarii scormonesc si in conturile Securitatii

Plenul Camerelor reunite a aprobat si constituirea "Comisiei parlamentare de ancheta pentru investigari si clarificari referitoare la activitatea ICE Dunarea". ßi in acest caz, Dan Voiculescu a fost acuzat de foarte multe ori ca si-a insusit, pe langa conturile familiei Ceausescu, si o parte din Fondul Dunarea, prin care Securitatea isi derula finantele. Astfel, parlamentarii au stabilit ca aceasta comisie sa fie compusa din deputatul PSD Gabriel Vlase, senatorul PD Paula Ivanescu, senatorul PRM Ilie Petrescu, senatorul UDMR Verestoy Attila si deputatul PC Eduard Hellvig. Mai mult, ei au convenit ca obiectivul comisiei este doar cel de "stabilire a adevarului cu privire la activitatea ICE Dunarea", iar raportul va fi prezentat, de asemenea, in termen de cel mult sase luni de la constituirea comisiei.

Reprezentanti noi pentru forurile europene

Camera Deputatilor si Senatul au mai aprobat ieri cererea grupului parlamentar al PNL de inlocuire a Monei Musca din calitatea de eurobservator cu deputatul liberal Adina Ioana Valean. Parlamentarii au mai aprobat, la propunerea PC, schimbarea Gabrielei Iordache cu Ioan ßundrea din componenta Delegatiei Parlamentului Romaniei la APCE si inlocuirea lui Andrian Mihei cu Renica Diaconescu in componenta Delegatiei Parlamentului Romaniei la Adunarea Parlamentara a Cooperarii Economice a Marii Negre.
In plus, plenul Parlamentului a mai decis prelungirea pana la 1 martie a termenului de lucru a comisiei speciale pentru elaborarea proiectelor de legi electorale.