Bugetul din acest an al localitatilor doljene va fi ceva mai mic decat in 2008, astfel ca primarii care isi doresc mai multe fonduri vor fi nevoiti sa le obtina prin valorificarea resurselor locale.

In baza Legii bugetului de stat pe 2009, recent aprobata de parlament, localitatile din Dolj, dar si consiliul judetean urmeaza sa-si intocmeasca bugetele. Acestea vor fi mai mici decat anul trecut, astfel ca autoritatile locale trebuie nu doar sa stranga cureaua, ci si sa sporeasca incasarile pe plan local.

Mai putini bani pentru primarii lenesi

"Conform legii, in 45 de zile de la publicarea bugetului de stat in Monitorul Oficial, localitatile trebuie sa aiba buget, implicit si consiliul judetean. Practic, Directia Judeteana de Finante trebuie sa ne prezinte in cinci zile bugetul judetului Dolj, pe care noi il vom publica in presa, il vom afisa si vom face ca in urmatoarele cinci zile sa avem o sedinta ordinara sau extraordinara a consiliului judetean si sa defalcam aceste sume catre localitati", a anuntat luni, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.
Seful legislativului doljean are insa vesti proaste pentru primari, carora le transmite ca vor primi mai putini bani decat anul trecut. "Din nefericire, bugetul pe acest an este mai mic decat cel de anul trecut, iar la unele capitole a fost redus destul de mult. Mai mult decat atat, bugetul de anul asta este puternic influentat de gradul de absorbtie a taxelor de la cetateni in fiecare localitate. Asa ca, dupa ce ca bugetul va fi mic, primarii care nu s-au interesat sa stranga taxele de la cetateni vor primi unul si mai mic, in functie de procentul in care au incasat aceste taxe", a spus Prioteasa.

Fonduri suplimentare din resurse locale

Florian Barbu, trezorierul-sef al Activitatii de trezorerie din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj, institutie care schiteaza in aceste zile bugetul unitatilor administrativ-teritoriale, sustine ca in acest an va scadea ponderea sumelor defalcate acordate de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetelor locale. "Din aceasta cauza, administratiile locale vor fi obligate sa-si perfectioneze managementul resurselor financiare, ca sa-si creasca baza de venituri proprii, pentru a avea ce cheltui. Concret, primariile trebuie sa obtina mai multi bani de pe urma resurselor locale, terenuri si cladiri pe care le detin in proprietate, si trebuie sa le valorifice superior - eventualele cariere de piatra de pe plan local, dar si potentialul turistic al localitatilor", a explicat Florian Barbu.
Pe langa faptul ca va trebui sa scoata bani si din piatra seaca, primarii Doljului, precizeaza trezorierul-sef, sunt obligati din acest an sa-si etapizeze cheltuielile de capital: "In primul rand, primarii trebuie sa termine investitiile incepute si abia apoi, daca le mai raman resurse, sa atace si obiective noi de investitii".
Reducerea cheltuielilor, prioritara

Nu in ultimul rand, bugetul din acest an va obliga primariile sa reduca drastic cheltuielile. "Sumele pe care le vor primi bugetele locale vor fi mobilizatoare, in sensul ca ii determina pe primari sa reduca toate cheltuielile. Trebuie sa ia masuri pentru reducerea cheltuielilor materiale (cu iluminatul, rechizitele, deplasarile), dar si a celor de personal", a mentionat Florian Barbu.
Trezorierul-sef din cadrul finantelor doljene a mentionat ca primariile care nu si-au facut planul la incasari, neglijand anul trecut incasarea taxelor si impozitelor locale, vor avea de suferit in acest an inclusiv prin alocarea unor sume mai mici. "Daca o primarie a incasat pana la 31 decembrie 2008, spre exemplu, doar 80% din programul de venituri proprii, atunci va primi in acest an tot 80% din buget, restul de 20% din fonduri fiind acordate consiliului judetean pentru cofinantarea lucrarilor de investitii", a mai explicat Barbu.