Rezervele Federale americane au trimis sume record de peste patru miliarde de dolari la Bagdad, la bordul unor avioane militare, cu putin inainte ca Statele Unite sa predea securitatea autoritatilor irakiene, au declarat o serie de politicieni.
Suma de bani, care a fost tinuta de Statele Unite, provine din exporturi de petrol irakian precum si din programul petrol contra hrana si conturile inghetate care au apartinut regimului fostului lider Saddan Hussein.
Bancnote cu o greutate totala de 363 de tone au fost incarcate intr-un avion militar, in cadrul uneia dintre cele mai ample misiuni intreprinse vreodata de Rezervele Federale, a declarat congresmenul Henry Waxman, presedinte al Comisiei pentru Monitorizarea Reformei Guvernamentale, din cadrul Camerei Reprezentantilor.
"Cine ar trimite 363 de tone de bancnote intr-o zona afectata de razboi? Este exact ceea ce a facut administratia noastra", a precizat democratul din California, in timpul unei sedinte destinate revizuirii posibilelor pierderi, fraude si abuzuri ale fondurilor din Irak.
O suma de circa 1,5 miliarde de dolari a fost trimisa in Irak, considerata initial drept "cea mai ampla plata cu moneda SUA din istoria Rezervelor Federale", potrivit unui e-mail citat de membrii comisiei.
Aceasta suma a fost urmata de inca 2,4 miliarde de dolari la 22 iunie 2004, si de 1,6 miliarde, trei zile mai tarziu.
Paul Bremer, in calitate de fost administrator al Irakului dupa incheierea conflictelor initiale, a declarat ca operatiunea financiara a fost realizata la cererea ministrului irakian de Finante.
"El a spus 'Sunt ingrijorat ca nu voi avea banii necesari pentru a sprijini cheltuielile Guvernului irakian pentru primele luni dupa ce vom fi suverani. Nu avem mecanismele necesare, nu stiu cum voi aduce banii aici'", a explicat Bremer.