• Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat recent ca nu exclude varianta ca Bucurestiul sa denunte unilateral Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) si sa conditioneze aderarea Croatiei la Uniunea Europeana.
• "Nici MCV, nici accesul Croatiei, nici problema europarlamentarilor germani nu sunt parghii cu care sa ne rezolvam problema Schengen", a spus Traian Basescu.
• Valul de reactii oficiale din partea Romaniei a inceput dupa ce Germania si Franta au cerut, printr-o scrisoare semnata de ministrii de interne si adresata comisarului pentru Afaceri Interne in Comisia Europeana, Cecilia Malmstrom, ca aderarea tarii noastre la spatiul Schengen sa fie amanata, precizand ca o aderare in martie 2011 ar fi "prematura".
• "Apreciez ca scrisoarea celor doi ministri, francez si german, e un act de discriminare la adresa Romaniei (...) Nu vom accepta o discriminare din partea nimanui, fie ea si din partea celor mai puternice state ale UE", a declarat imediat presedintele Traian Basescu.
• Prima reactie in noul an a fost data de Ministrul de Externe, Teodor Baconschi care a declarat pentru Adevarul ca nu exclude varianta ca Bucurestiul sa denunte unilateral Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) si sa conditioneze aderarea Croatiei la Uniunea Europeana, in cazul unei eventuale neadmiteri a Romaniei in spatiul Schengen.
• A doua reactie a venit sub forma intentiei manifestate de mai multi parlamentari din Comisiile de politica externa din Camera Deputatilor si Senat de a nu ratifica o modificare a Tratatului de la Lisabona care permite Germaniei sa mentina cei 3 eurodeputati in plus decat numarul stabilit deja.
• Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Titus Corlatean a explicat situatia in Parlamentul Romaniei a ratificarii protocolului privind o modificare a Tratatului de la Lisabona, care permite Germaniei sa mentina cei 3 eurodeputati in plus decat numarul stabilit deja.
Corlatean a declarat ca este o chestiune "de principiu" si ca nu e normal ca statele mici si mijlocii sa respecte toate regulile, iar statele mari, precum Germania, sa beneficieze de derogari. Corlatean a precizat ca o eventuala neratificare ar crea un disconfort politic intre Germania si Romania, insa crede ca Parlamentul nu va respinge acest protocol.
• EUObserver sustine ca in cazul in care Romania ar respinge protocolul, Spania, care ar urma sa castige patru noi mandate de europarlamentari, ar fi lovita mult mai tare decat Germania, Franta sau Olanda.
"Au fost discutii foarte dure, am spus sa mai amanam (n.r. - decizia) o luna ca sa vedem situatia. Dar principiul acesta a fost: de ce noi trebuie sa ne conformam la toate si marile puteri... Germania are derogare imediata pe tema aceasta", a declarat presedintele Comisiei pentru politica externa din Camera Deputatilor, Attila Korodi, scrie EUObserver care citeaza NewsIn.