Alianta D.A. conduce in topul preferintelor electoratului, cu 42,1%, urmata de PSD - 25,4%; PRM - 13,3%; UDMR - 5,3%; PIN - 2,2%; PPCD - 1,5%; PC - 1,5%, releva o cercetare sociologica realizata de Institutul Pro si Data Media, concluzia principala fiind ca situatia la varful politicii romanesti devine mai echilibrata.
Din totalul intervievatilor privind intentia de vot pentru partide, 26,5% nu si-au exprimat optiunea. Concluzia principala a cercetarii este ca situatia la varful politicii romanesti devine tot mai echilibrata. Liderii actuali ai PNL inregistreaza un usor reviriment in topul popularitatii, in vreme ce presedintele Basescu si liderii platformei liberale par a se afla in declin. Platforma Stoica-Stolojan nu este inca suficient de notorie pentru a-i putea fi evaluat corect impactul politic. Chiar daca Alianta D.A. a inregistrat un relativ mic regres in ceea ce priveste intentia de vot, datele sugereaza ca PNL pare sa fi crescut, in special in ceea ce priveste confruntarea cu platformistii (datele din sondaj indica scaderi importante de credibilitate pentru liderii dizidenti). Volumul esantionului a fost de 1.200 de persoane, iar marja de eroare maxima este de +/- 2,78% (cu o probabilitate de 0,95).

Basescu scade, Geoana creste

La capitolul "perceptia oamenilor politici", Traian Basescu se afla in continuare pe primul loc, avand o cota de favorabilitate de 58,8%. Presedintele inregistreaza insa o scadere de 5% fata de octombrie. Situat pe locul al doilea, cu 51,8%, Mircea Geoana a crescut la cota de popularitate cu 7,4 puncte procentuale. El este urmat de Sorin Oprescu (50,2%), nou introdus in masuratori, ca urmare a reactivarii sale politice si a exprimarii intentiei de a candida la presedintia PSD.

Platformistii nu sunt cunoscuti

La momentul masuratorii, notorietatea Platformei Stolojan-Stoica era destul de scazuta, mai mult de jumatate dintre cetateni (58,6%) neauzind de acest proiect politic. Dintre cei care au auzit de Platforma si au stiut sa raspunda la intrebari pe aceasta tema, cei mai multi (33%) considera ca liberalii plecati din PNL ar trebui "sa-si faca un partid separat de PNL", 17% "sa se intoarca in PNL si sa preia conducerea partidului" si tot 17% "sa se intoarca in PNL sub conducerea lui Tariceanu". In ceea ce priveste posibilitatea de impacare intre Theodor Stolojan si Calin Popescu-Tariceanu, se disting doua tabere aproape egale: 27,2% dintre cei care au auzit de Platforma cred ca "nu exista cale de impacare intre ei", iar 26,6%, ca "ar trebui sa cedeze amandoi si sa ajunga la o intelegere".