Persoanele care s-au adresat Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii din Camera Deputatilor au criticat solutiile pronuntate de instante sau dispuse de organele Parchetului, releva raportul pe semestrul al doilea al lui 2005 privind activitatea comisiei, prezentat de presedintele acesteia, pesedistul Valer Dorneanu.
Conform raportului, in perioada 1 iulie-29 decembrie 2005, la comisia parlamentara au fost inregistrate 456 de dosare si au fost primite in audienta 152 de persoane.
In 63 dintre dosare sunt semnalate situatii privind conflictele dintre cetateni si autoritatile publice locale privind finalizarea actiunilor de punere in posesie a terenurilor si eliberarea titlurilor de proprietate asupra padurilor.
Prin 77 de memorii comisia a fost sesizata in legatura cu presupuse abuzuri si ilegalitati comise de autoritati ale administratiei publice locale. In 36 de dosare petitionarii isi exprima nemultumirea fata de nesolutionarea dosarelor avand ca obiect retrocedarea imobilelor nationalizate.
23 de dosare privesc presupuse abuzuri ale unor politisti, cea mai mare parte dintre petitionari fiind nemultumiti de modul in care sunt instrumentate cazurile.

Schimb de replici liberalo-pesedist

Dupa prezentarea raportului de catre Dorneanu, deputatii Victor Ponta (PSD) si Ion Ghise (PNL) s-au angrenat intr-un schimb de replici dure. Polemica a pornit de la criticile liberalului Ghise privind modul in care a actionat comisia in ceea ce priveste sesizarea pentru audierea ministrului Justitiei, Monica Macovei, in cazul achizitionarii de catre parintii acesteia a unui imobil nationalizat.
Ghise a acuzat faptul ca cererea de audiere a lui Macovei a fost formulata prin intermediul social-democratului Victor Ponta, ceea ce se poate interpreta ca o politizare a acestui caz sau ca o abordare de pe "pozitii partizane".
Victor Ponta a respins criticile, fiind de parere ca ar fi necesara promovarea unui "cod de conduita ministeriala" si ca aprecierile colegului sau liberal "il descalifica" pe acesta.