Senatorii juristi au dat aviz favorabil ieri pe marginea proiectului noii legi privind azilul in Romania. Initiativa guvernamentala are drept motivatie armonizarea deplina a legislatiei tarii noastre cu prevederile acquisului comunitar in domeniu.
Printre modificarile importante aduse in domeniu azilului de noul act normativ se numara extinderea posibilitatii de a se acorda, la cerere, statutul de refugiat si copiilor minori din casatoriile incheiate dupa intrarea pe teritoriul Romaniei, din afara casatoriei sau adoptati de beneficiarul principal al formei de protectie. In plus, proiectul modifica si conditiile de depunere a cererii de acces la o noua procedura de azil si solutiile care pot fi date de instanta de judecata in cazul exercitarii caii de atac.
In alta ordine de idei, senatorii au avizat favorabil si proiectul de lege care prevede abilitarea primarului de a primi si solutiona cererile pentru rectificarea actelor de stare civila, reducandu-se termenele si simplificandu-se procedura de solutionare a cererilor respective. (N.P.)