DeCeNews informeaza : SUA il avertizeaza pe Basescu la fel ca pe Mubarak

Departamentul de Stat al SUA se delimiteaza de actiunile de protest din ultimele zile din Romania, facand un apel atat protestatarilor cat si autoritatilor de a se abtine de la orice fel de violente. De fapt, tinta avertismentului este regimul de autoritate prezidentiala condus de Traian Basescu. Sfatul adresat protestatarilor este strecurat in mesaj pentru a echilibra discursul si a nu pune cu spatele la zid un aliat.
Victoria Nuland, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA face un apel la manifestanti si autoritati sa se retina de la orice fel de violente. Aceasta arata ca SUA sustine dreptul persoanelor din intreaga lume pentru a manifesta pasnic si de a-si exprima pasnic punctul de vedere.
Pozitia unui inalt oficial al SUA nu face altceva decat sa traga un semnal de alarma pentru autoritatile de la Bucuresti, avertizate ca, in cancelariile occidentale, situatia din Romania este atent monitorizata, devenind chiar ingrijoratoare. Mai ales pentru SUA, care au interese strategice in zona, legate de scutul antiracheta.
Obama nu mai sprijina regimurile impopulare doar pentru ca sunt fidele Americii
Mesajul Departamentului de Stat semnalaeza presedintelui Basescu ca SUA nu-l vor sustine daca situatia scapa de sub control. Trebuie amintit ca in acest fel a procedat administratia americana si in cazul protestelor din Egipt, atunci cand au inceput violentele din Piata Tahrir, iar regimul Mubarak a fost nevoit sa faca uz de forta armatei. Daca la inceput mesajele erau adresate ambelor parti din conflict, atunci cand a devenit limpede ca Mubarak a pierdut sprijinul societatii, secretarul de Stat, Hillary Clinton i-a spus explicit lui Mubarak ca trebuie sa plece. Administratia Obama a schimbat modelul republicanilor, care sustineau cate un regim impopular fidel Americii pana cand revoltele de strada il aruncau de la Putere pe respectivul dictator. Neglijarea dorintei populare in randul tarilor ai caror lideri serveau interesele Washingtonului a dus la pierderea influentei occidentale in acele state, exemplul cel mai important fiind Iranul.