Premierul Emil Boc a purtat ieri o serie de discutii cu ministrii Cabinetului sau despre situatia creata la Camera Deputatilor, prin adoptarea legilor de instituire a TVA de 5% la alimente si neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 lei, atragandu-le atentia ca a fost "o greseala pe linie" si ca trebuie asteptata decizia presedintelui Traian Basescu.
Premierul impreuna cu ministrii si secretari de stat au pus la punct la Palatul Victoria planul de bataie pentru a evita pe viitor sa fie votate de Parlament acte normative care nu au girul guvernului. Astfel, membrii Cabinetului s-au angajat sa verifice mult mai atent avizele Executivului la initiativele legislative, dar si documentele care sunt pe ordinea de zi a lucrarilor Legislativului. Mai mult, secretarii de stat vor trebui sa fie permanent prezenti la lucrarile comisiilor in care sunt dezbatute proiecte legate de ministerul din care fac parte. Stadiul proiectelor legislative va fi analizat lunar de catre secretarii de stat, dar si de ministri.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti un proiect de lege initiat de parlamentari PSD+PC si PNL, prin care TVA scade de la 24% la 5%, pentru alimentele de baza. Astfel, painea, carnea, laptele, uleiul vegetal si zaharul vor avea TVA de 5%. Si tot marti, plenul a decis ca pensiile mai mici de 2.000 de lei sa nu fie impozitate.
La finalul sedintei de Guvern de miercuri purtatorul de cuvant Ioana Muntean a afirmat ca cele doua legi nu respecta strategia fiscal-bugetara pe care Executivul a transmis-o Parlamentului. Aceasta a precizat ca, in momentul de fata, nu se pune problema ca Executivul sa emita ordonante pentru a corecta efectele acestora, deoarece cele doua proiecte sunt in continuare in procedura legislativa, fiind trimise presedintelui catre promulgare.
Viceliderul deputatilor PD-L, Mihail Boldea, a sustinut ca Mircea Toader, liderul de grup al PD-L ar trebui sa faca "un gest de barbatie" si sa isi dea demisia dupa votul din Parlament. Mircea Toader, a declarat ca isi asuma greseala. Pentru anularea votului el a anuntat ca PD-L depune in regim de urgenta doua proiecte legislative prin care sa se revina la cele doua texte de legi initiale. O alta varianta pentru anularea votului consta in retrimiterea legilor in Parlament de catre presedinte.

Sapte ministri au votat legile

Printre cei care nu au stiut ce voteaza s-au aflat sapte ministri din Cabinetul Boc: Elena Udrea, Lazslo Borbely, Gabriel Oprea, Valeriu Tabara, Valerian Vreme, Ioan Botis si Gheorghe Ialomitianu. "Atata vreme cat s-a pus problema unui raport de respingere, sigur ca votul a fost pe respingere", a fost reactia ministrului Ialomitianu. "Este atributul Parlamentului, a decis. Noi suntem executivul, va trebui sa punem in aplicare legea adoptata in Parlament", a spus, la randul sau, ministrul Muncii, Ioan Botis.
Reactia opozitiei nu a intarziat sa apara. Liderii politici sustin ca asemenea greseli nu sunt admisibile si cer promulgarea legilor. Conservatorii au sustinut reducerea TVA la alimentele de baza inca de acum patru ani.

FMI a primit asigurari ca TVA-ul de 5% va fi modificat

"Datele economice pentru al treilea trimestru din 2010 arata bine. Suntem optimisti", a spus ieri Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania la iesirea de la ministerul de Finante. Delegatia FMI a primit asigurari din partea autoritatilor romane ca proiectele de lege privind TVA-ul de 5% pentru alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei vor fi modificate. "FMI si-a exprimat ingrijorarea privind posibila aplicare a acestor legi", a mentionat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.
O delegatie a FMI se afla in Romania pentru o noua evaluare.