Daca vreti sa aflati ce averi si ce interese au candidatii la alegerile locale din Dolj de peste doua saptamani, renuntati. Cel putin pentru o perioada.
Desi Agentia Nationala de Integritate (ANI) are un portal dedicat declaratiilor de avere si interese ale tuturor doritorilor de functii alese din tara, accesarea lui nu aduce nici o informatie noua fata de ceea ce stiati deja. Sau, daca nu stiati, trebuie sa va puneti pofta in cui. Aceasta situatie este valabila cel putin la nivelul judetului Dolj. GdS a incercat sa afle aceste informatii introducand in campurile de pe site-ul ANI numele principalilor candidati la Primaria Craiova, primariile limitrofe si Consiliul Judetean Dolj. Cautarea a returnat zero rezultate.
"Portalul este actualizat permanent si va ofera posibilitatea vizualizarii declaratiilor de avere si a declaratiilor de interese depuse de candidatii la alegerile locale din anul 2012. Potrivit prevederilor art. 3, alin. (4) din Legea nr. 176/2010 'persoanele care candideaza pentru functiile de s.........t consilier judetean, consilier local, presedinte al consiliului judetean sau primar sunt obligate sa isi declare averea si interesele'. Art. 3, alin. (5) din actul normativ mentionat anterior prevede faptul ca 'declaratiile de avere si declaratiile de interese ale persoanelor prevazute la alin. (4) se depun la Biroul Electoral Central sau, dupa caz, la Biroul Electoral de Circumscriptie, odata cu declaratia de acceptare a candidaturii, in doua exemplare. Biroul Electoral Central si Biroul Electoral de Circumscriptie transmit un exemplar al declaratiilor de avere si al declaratiilor de interese la Agentie, in termen de cel mult 48 de ore de la depunere'. Mentionam faptul ca declaratiile de avere si interese depuse de candidatii la alegerile locale din anul 2012 vor fi publicate in prezenta sectiune, in termen de 48 de ore de la primirea acestora. Potrivit prevederilor legale citate anterior, obligatia transmiterii acestora catre Agentie revine Biroului Electoral Central, respectiv birourilor electorale de circumscriptie, eventualele intarzieri cauzate de nerespectarea termenului legal de transmitere nu sunt imputabile Agentiei Nationale de Integritate", scrie pe site-ul ANI, in portalul declaratiilor de avere si interese.
Multi candidati, putine declaratii
Si, totusi, ANI pare sa se fi sufocat din cauza numarului mare de documente pe care trebuie sa le proceseze. Din aceasta cauza, nici nu a putut respecta termenul de 48 de ore pe care il aminteste mai sus. Presedintele Biroului Electoral Judetean Dolj, Gheorghe Dasu, a precizat pentru GdS ca BEJ a transmis ANI respectivele declaratii inca de acum doua saptamani. "Pana pe 15 mai, noi am trimis ANI cu adresa oficiala declaratiile de avere si interese ale candidatilor. Toti candidatii au depus aceste declaratii. Eu cred ca aceasta lege este o mare prostie. Cum sa poata ANI sa verifice atatea declaratii intr-un timp atat de scurt. Au gresit legea. Trebuie verificat cel care a iesit la vot. Atata timp cat nu este ales, ce te intereseaza pe tine, ANI, averea lui? Dar, asa au gandit ei", a spus Dasu. El a mai declarat ca in Dolj, numarul candidatilor la alegeri se apropie de 10.000. Pe site-ul ANI erau ieri postate doar 160.000 de documente. Contactati telefonic, reprezentantii ANI au precizat ca volumul de munca este foarte mare si ca declaratiile vor aparea in cateva zile.