Averile si conflictele de interese ale demnitarilor, magistratilor si ale persoanelor cu functii de conducere si control vor fi verificate de catre o Agentie Nationala de Integritate, dupa cum prevede proiectul de lege initiat de catre Ministerul Justitiei.

Ministerul Justitiei a finalizat proiectul de lege privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI), controlul averilor, cercetarea conflictelor de interese si constatarea incompatibilitatilor in exercitarea functiei.
Agentia va fi condusa de un presedinte si un vicepresedinte, care vor coordona trei directii: cea pentru control al averilor, cea pentru cercetarea si constatarea conflictelor de interese si cea pentru incompatibilitati. Agentia se va afla sub controlul unui Consiliu National de Integritate.
Directiile din cadrul ANI efectueaza controlul averilor persoanelor prevazute de lege, cerceteaza conflictele de interese si starile de incompatibilitate a categoriilor de persoane prevazute de lege.
Agentii operativi sunt cei care indeplinesc atributii de control, cercetare, constatare si sanctionare. Agentii operativi vor incepe actiunea de control din oficiu sau la sesizarea oricarei persoane.
Daca in urma cercetarii agentul operativ constata ca dobandirea averii, unei cote-parti din avere, anumitor bunuri determinate sau valori nu are caracter licit, va dispune prin ordonanta motivata trimiterea cauzei spre solutionare, curtii de apel in raza careia domiciliaza persoana a carei avere este supusa controlului, in vederea confiscarii acestora.
In cazul in care, in urma cercetarii se constata ca intre averea declarata si cea dobandita pe parcursul exercitarii functiei exista diferente vadite sau ca unele bunuri ori valori nu puteau fi dobandite din veniturile legal realizate, persoana in cauza are obligatia de a depune, in termen de 5 zile de la solicitarea agentului operativ fisa fiscala rectificativa la organul fiscal competent. In fine, daca se constata ca dobandirea unor bunuri sau valori anume determinate sau a unei cote-parti dintr-un bun nu este licita, curtea de apel va hotari fie confiscarea bunurilor, a valorilor sau a cotei-parti respective, fie plata unei sume de bani, egala cu valoarea bunului, stabilita de instanta pe baza de expertiza, in cazul in care acestea nu se mai gasesc in patrimoniul persoanei.
Persoana a carei avere a fost declarata ilicita, in tot sau in parte, printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila ori declarata nejustificata, prin ordonanta definitiva a agentului operativ ori, dupa caz, prin hotarare judecatoreasca irevocabila, pierde de drept exercitiul functiei.