Reprezentantii noii majoritatii parlamentare - PSD, PNL si UDMR - s-au intalnit marti, in Parlament, pentru a decide daca vor vota sau nu Cabinetul Croitoru. Rezultatul intalnirii a fost previzibil: cele trei formatiuni politice au decis ca nu vor vota, in Parlament, propunerile lui Lucian Croitoru facute pentru functiile de ministri.
Grupul minoritatilor, altul decat cel al maghiarilor, nu va participa la vot.
Parlamentarii PSD nu voteaza miercuri Guvernul Croitoru. Anuntul a fost facut de catre purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz.
Social-democratul a mai precizat ca noua majoritate s-a intalnit "in sanul coalitiei" pentru a discuta formulele legale de adoptare a bugetului.
"Ne-am organizat intalnire in sanul coalitiei pentru a asigura formula juridica, politica si tehnica ca tara sa aiba un buget pana in 10 decembrie, astfel incat sa nu sufere intelegerile cu FMI", a mai spus Duvaz.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a reiterat pozitia Partidului National Liberal conform careia Guvernul Croitoru nu va primi niciun vot de investitura din partea parlamentarilor liberali.
"Pozitia PNL se cunoaste. Ea a fost comunicata, nu s-a schimbat. intre timp s-a reconfirmat prin votul dat de parlamentarii nostri la audierile ministrilor propusi de domnul Croitoru. Intamplarea de miercuri este doar o actiune frivola", a declarat presedintele PNL.
Crin Antonescu a adaugat ca parlamentarii liberali vor fi prezenti la vot pentru ca Partidul National Liberal respecta regulile parlamentare si democratice. "Este evident ca pierdem timpul, ca ipoteza de guvern Croitoru nu are cum sa treaca si trece, din pacate, timpul in defavoarea Romaniei", a aratat liderul liberal.
Candidatul liberal la presedintie a facut un apel la presedintele Traian Basescu sa accepte numirea lui Klaus Johannis in fruntea guvernului. "Trebuie sa intelegeti domnule presedinte ca jocul dumneavoastra se desfasoara pe spinarea a milioane de romani si nu e doar un joc cu 250 de parlamentari", a accentuat Crin Antonescu.
Si liderul UDMR, Marko Bela, a anuntat ca parlamentarii Uniunii nu vor da votul de investitura Cabinetului Croitoru.
In schimb, majoritatea parlamentara (PSD-PNL-UDMR si minoritati) va vota miercuri o decizie prin care va obliga Guvernul sa trimita cat mai repede bugetul la Parlament.
Sedinta Camerelor reunite ale Parlamentului este programata pentru miercuri, la ora 10:00. In cadrul acesteia, Lucian Croitoru isi prezinta echipa si programul de guvernare, dupa care parlamentarii vor vota. Pentru ca Guvernul Croitoru sa fie investit, este nevoie de votul majoritatii senatorilor si deputatilor. Practic, aceste propuneri nu au decat sustinerea PD-L, partid minoritar in Parlament.
Saptamana trecuta ministrii propusi de Lucian Croitoru au fost audiati in comisiile de specialitate din Parlament. La finalul celor doua zile de audieri, doar doi din cei 14 ministri au primit voturi pozitive. Singurele propuneri ale premierului desemnat Lucian Croitoru avizate favorabil de Parlament au fost Vasile Blaga (Dezvoltare Regionala) si Bogdan Aurescu (Externe).
Toti parlamentarii, mai putin cei PD-L, au votat, saptamana trecuta, o declaratie comuna in care ii cereau lui Traian Basescu sa renunte la desemnarea lui Lucian Croitoru si sa il numeasca Premier, in locul acestuia, pe primarul Sibiului, Klaus Johannis.
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca Guvernul propus de Lucian Croitoru nu are niciun fel de sprijin in parlament si ca este doar o aventura a presedintelui Traian Basescu.